Teknoloji

İkinci El iPhone Almadan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler - Webtekno

iPhone’lar Apple’ın çeşitli pazarlama stratejileri sebebiyle yenilenmeye oldukça müsait telefonlar ancak Türkiye’deki iPhone fiyatları hepimizin malumu. Peki ne yapacağız? İkinci el bir iPhone satın alalım!

İkinci El iPhone Almadan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler - Webtekno
06-07-2023 20:27

Az ÖZETİ| kullanılmış ikinci el bir iPhone almak, ilk etapta hepimize mantıklı gelebilir ancak bu noktada kafamızı karıştıran şeyler de var. Örneğin, telefon gerçekten anlatıldığı kadar mı kullanıldı, bu cihaz beni ne kadar götürür, satıcıya ne kadar güvenebilirim…

Eğer siz de ikinci el bir iPhone satın almayı düşünüyorsanız, aşağıda sizler için bahsettiğimiz bu ayrıntılara mutlaka göz atın.

İkinci el bir iPhone alırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, IMEI kaydını kontrol etmek.

IMEI kaydı

IMEI numarası, cihazın kimliğini belirler ve çalıntı veya kayıp olup olmadığını anlamanıza yardımcı olur. Bu sorgulamayı Apple’ın resmi sitesinde yer alan “IMEI Kontrolü” bölümünden ya da e-Devlet üzerinden yapmak mümkün. 

Bu işlemin sonucunda “IMEI kayıtlı” ibaresini gördüğünüzde alacağınız iPhone’un Türkiye’de kayıtlı bir cihaz olduğunu anlayabilirsiniz. Fakat “IMEI kayıt dışı” yazısını gördüğünüz an, bu cihazın yurt dışı kayıtlı olduğunu ya da kaçak olduğunu tespit edebilirsiniz.

İkinci adım, model numarasını doğrulamak.

Model numarası

Telefonların Ayarlar>Genel>Hakkında kısmında bir model numarası bulunur ve buradaki harfler oldukça önemlidir. Örneğin bu numara “M” ile başlıyorsa, elinizdeki telefon sıfırdır. “F” harfi ile başlıyorsa tamir edilmiş, “N” ile başlıyor ise değişim cihazı anlamına gelir. Eğer sorunsuz bir iPhone arayışındaysanız, model numarası “M” ile başlayan bir cihaz tercih etmenizde fayda var.

Ayrıca cihazın garantisinin devam ettiği söylendiyse, bunu da teyit etmek mümkün.

Garanti süresi

iPhone’larda Ayarlar>Genel>Hakkında kısmında garanti süresine dair bilgiler yer almakta. Buradaki süre, size elinizdeki telefonun ne zaman kullanılmaya başlandığı hakkında fikir verebilir. Bunun yanında telefonun halihâzırda güncelleme alıp almadığı bilgisine vakıf olmanız da cihazı ne kadar uzun süre kullanabileceğiniz noktasında oldukça belirleyici olur.

İşte o kilit soru: Acaba cihazın parçaları değiştirildi mi?

Değişen parçalar

Bu kısım, ikinci el bir telefon satın alma noktasında, ileride herhangi bir problemle karşılaşmamak adına bir hayli önemlidir. Yine aynı şekilde iPhone’un Ayarlar>Genel>Hakkında kısmından “Parçalar ve Servis Geçmişi” başlığına gelerek değişen parçaları görebilirsiniz.

Batarya, ekran, kamera veya ana kart gibi ana donanım birimlerinin değişimi, bu bölümde mutlaka yer alır. Ayrıca telefona ait tüm parolaları sıfırlayıp, Touch ID ve Face ID kontrolü yapmakta da fayda var. Touch ID ve Face ID, büyük oranda ekran değişimi sebebiyle çalışmaz.

Elbette şarj cihazına bağlı yaşamamak için pil sağlığı son derece önemli.

Pil sağlığı

iPhone’larda pil sağlığının en az %85 ve üzerinde olması tercih edilir. Yeni açılmış ve çok az kullanılmış bir telefonun pil sağlığı ise genelde %99 veya %100 olur. 1 yıllık süreyle kullanılan iPhone’ların pil sağlığının da ortalama %85’lerde olduğunu belirtmekte fayda var. Yine bunu teyit etmek için Ayarlar>Pil>Pil Sağlığı kısmına bakılabilir.

Ayrıca almayı düşündüğünüz iPhone’u birkaç dakikalığına bile olsa şarj etmeyi deneyin. Şarj cihazı girişinin sağlam olduğunu anlama noktasında, bu ayrıntı oldukça önemli.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER