Teknoloji

İki dev firma 100 milyar dolarlık gizli bir proje geliştirdi!

Microsoft ve OpenAI'ın gelişmiş yapay zekayı eğitmek için 100 milyar dolarlık gizli süper bir bilgisayar inşa ettiği iddia edildi.

İki dev firma 100 milyar dolarlık gizli bir proje geliştirdi!
31-03-2024 10:53

OpenAI ÖZETİ| ve baş finansörü Microsoft'un, yapay zekayı bilgi işlemdeki bir sonraki büyük şey haline getirmek için birlikte hareket ettikleri artık sır olarak görülmüyor.

100 MİLYAR DOLARLIK DEV SÖZLEŞME

Ancak yeni bir haber, bu taahhüdün tam olarak ne kadar derin olduğuna dair yeni bir dolar rakamı ortaya koyuyor: Projeye aşina olan isimsiz kaynaklara atıfta bulunan The Information, dinamik ikilinin güçlü yeni yapay zekayı eğitmek için tasarlanan gizli bir süper bilgisayar üzerinde 100 milyar dolar (yani birçok ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasını aşan bir miktar) üzerinde çalıştığını bildiriyor.

OpenAI, Quartz'ın kod adı Stargate olan ve 2028'de faaliyete geçmesi planlanan tesisle ilgili yorum talebine yanıt vermedi, ancak Microsoft yaptığı açıklamada habere karşı çıkmadı.

Bir Microsoft sözcüsü siteye verdiği demeçte, "Microsoft, dünyanın önde gelen yapay zeka modellerini eğitmek ve dağıtmak için kullanılan öncü yapay zeka altyapısı oluşturma becerisini kanıtlamıştır.

Yapay zeka kapasitesinin sınırlarını zorlamaya devam etmek için gereken yeni nesil altyapı yeniliklerini her zaman planlıyoruz." dedi.

Sadece 15 saniye yetiyor! Artık duyduklarımıza da inanamayacağız...

BU KADAR MALİYETİ NASIL KARŞILAYACAKLAR?

Bu devasa bir yatırım, henüz gelişmekte olan yapay zeka endüstrisi için yaklaşan bir soruya daha da parlak bir ışık tutuyor: tüm bu şey kendi kendini nasıl ödeyecek?

Şimdiye kadar, Microsoft ve OpenAI dahil olmak üzere alandaki çoğu şirket, bazen OpenAI'nin ChatGPT Plus'ı gibi daha gelişmiş bir üst sürümle birlikte ücretsiz olarak önemli yapay zeka hizmetleri sundu.

Bu abonelik modeliyle birkaç kazananın ortaya çıkması kesinlikle mümkün, çünkü birçok insan zaten video akışı gibi hizmetler için karşılaştırılabilir aylık meblağlar ödüyor.

Ancak freemium'un özellikle geniş bir sektörü ayakta tuttuğunu hayal etmek zor ve OpenAI bile eğitim verileri için ödeme yapmaktan kaçınmak için dişe diş mücadelesinin de gösterdiği gibi maliyetleri düşük tutma konusunda endişeli görünüyor.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER