Auto-brewery, ÖZETİ| vücudunuzun şekerli ve nişastalı yiyecekleri alkole dönüştürdüğü epey ilginç bir sendrom.
Bir yudum alkol almasanız bile sarhoşluk belirtileri gösterebiliyorsunuz. Peki neden oluyor? Belirtileri nasıl? Detaylarına inelim.
Auto-brewery sendromunda vücut, karbonhidratlardan alkol üretiyor.
Bağırsakların içinde meydana gelen bu durum, genellikle bağırsakta fazla miktarda maya bulunmasından ortaya çıkıyor. Fazla miktarda maya ise çoğunlukla yetersiz beslenme, antibiyotikler, enflamatuar barsak hastalığı, diyabet, zayıf bağışıklık sistemi gibi nedenlerden oluşabiliyor.
Ancak bunlar olmasa bile bazı hastalıklar da tetikleyebiliyor. Örneğin kısa bağırsak sendromuna sahip küçük çocukların Auto-brewery’ye yakalanma olasılığı daha yüksek.
Belirtiler, bildiğiniz sarhoşluk belirtileri.
Auto-brewery sendromu yaşayan birinde; kızarmış cilt, baş dönmesi, baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma, susuzluk, kuru ağız gibi sarhoşluk semptomları ortaya çıkıyor. Bazıları 7-8 bira içmiş gibi zil zurna sarhoş olurken kimileri 1-2 biralık "çakır" dediğimiz miktarda sarhoş hissediyor.
Hastalığın tedavisi için doktorlar genellikle mayalardan kurtulmak adına ilaç tedavisine başlatıyor ve karbonhidratlardan uzak tutup sebze, meyve, yulaf, mercimek, kinoa gibi lif oranı yüksek gıdalara yönlendiriyor.
En doğru ve kişiye özel bilgiyi, bir uzmana danışarak alabilirsiniz.
Sendroma sahip kişilerden biri, araba kullanırken fark edilmişti.
New York’ta bir kadın, alkollü araç kullandığı gerekçesiyle tutuklanmıştı. Kanındaki alkol düzeyi, olması gerekenin 4 kat üstündeydi. Tıbbî testler sonucunda Auto-brewery sendromuna sahip olduğu anlaşıldı. Bu yüzden herhangi bir ceza almadı.
Kaynaklar: Healthline, Alcohol.orgİlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:
Editor : Şerif SENCER