Teknoloji

İçinizi Acıtacak Uçak Motoru Dayanıklılık Testi

Binlerce kuşla çarpışan ve ciddi kazalara neden olan uçakların motorlarını test etmek için öyle bir yöntem kullanılıyor ki 40 yıl düşünseniz aklınıza gelmez.

İçinizi Acıtacak Uçak Motoru Dayanıklılık Testi
16-11-2024 19:27

Uçak ÖZETİ| motorlarının ve camlarının dayanıklılığını test etmek için “tavuk” kullanılıyor.

Şaka gibi gelebilir ama gerçek. Detaylara geçiyoruz hemen.

Tavuk silahı da denilen bu yöntem nedir?

tavuk silahı

Basitçe söylemek gerekirse yüksek hızda tavuk fırlatmaya yarayan bir tür hava tabancasına tavuk silahı deniyor. Amacı ise uçak motorları ve kokpit camları gibi kritik parçaların kuş çarpmasına karşı dayanıklılığını ölçmek.

uçak testi tavuk

1940’larda ilk defa denenen bu yöntemde, 7 kilogramdaki bir tavuk karkası, saatte 643 km hızla fırlatılıyordu. Sonraki yıllarda ise bu hız 1.100 km’yi geçti.

Uçakların kuşlarla çarpışması ciddi hasarları ortaya çıkarabilir, motoru durdurabilir veya kokpit camı kırılabilir. Bu yüzden de uçakların kuşlara karşı dayanıklı olup olmadığını denemek için bu teste zorunlu diyebiliriz.

Tavuk silahı nasıl çalışıyor?

uçak test

Sistem, yüksek basınçlı hava veya patlayıcı gaz kullanarak donmuş tavuğu namludan fırlatmak üzerine kurulu. Tavuklar, çok yüksek hızlarda fırlatılabiliyor ve bu hız, kuş çarpması senaryosunun gerçekçi bir şekilde simüle edilmesini sağlıyor.

uçak tavuk

Çarpmayla ortaya çıkan enerji ve hasar ölçülerek motor veya cam gibi parçaların da dayanıklılığı analiz ediliyor. Çarpışmanın etkisi de yüksek hızlı kameralar ve sensörlerle kaydediliyor ve böylece daha ayrıntılı sonuçlar elde ediliyor.

Motorlardaki amaç, motorun herhangi bir işlevsel kayıp yaşamadan çalışmaya devam etmesi. Camlarda ise pilotları ve yolcuları koruyacak kadar dayanıklı olup olmadığı ölçülüyor.

Canlı tavuk mı kullanılıyor?

tavuk testi

Tabii ki hayır. İlk yıllarda kuş leşleri kullanılsa da bir dönem marketlerden alınmış donmuş tavuklar kullanılıyordu. Donmuş olmasının sebebi ise hava koşullarının ve uçuş hızının simülasyonunu sağlamak için doğru bir malzeme olmasından geçiyor.

Hayvan hakları aktivistlerine karşı hassas olan hava kuvvetleri artık kil ve plastikten yapılmış kuşlar kullanıyor.

Olan yıllarca heba olan tavuklara olmuş ne diyebiliriz ki…

Kaynaklar: jacksonville.com, Snopes, Kanada Kuş Çarpması Derneği

Bunlar da dikkatinizi çekebilir:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER