Teknoloji

Hyundai'den kış lastiği ihtiyacını ortadan kaldıracak patent

Hyundai, tek bir buton ile açılıp kapanabilen elektronik kar zinciri teknolojisini tanıttı. İşte detaylar...

Hyundai'den kış lastiği ihtiyacını ortadan kaldıracak patent
11-12-2023 08:27

Kış ÖZETİ| lastiği ve kar zinciri, ülkemizde kış aylarında sürücülerin en çok sorunla karşılaştığı problemler arasında yer alıyor. Hyundai, tek bir buton ile açılıp kapanan elektronik kar zinciri teknolojisini tanıttı. İşte detaylar…

Hyundai, elektronik kar zinciri patenti aldı

Hyundai, bir düğmeye basılarak açılan ve geri çekilen yerleşik kar zincirlerini içeren yeni bir jant ve lastik tasarımı sunarak, geleneksel kar zincirlerinin sarılması ve çıkarılması gibi zahmetli, donma sürecine son vermeyi planlıyor.

Hyundai, elektronik kar zinciri patenti aldı

Lastiklerin her birinin üzerinde, tekerleğin altı teliyle aynı hizada altı girintili oyuk bulunuyor. Bu oyukların içinde, sırtın iyice içine çekilmiş, kar zincirine benzer kalın teller mevcut. Sürücüler, multimedya ekranında yer alan bir butona basarak kalın tellerin lastik içerisinden çıkarabilecek.

Lastik zincirleri, içinden bir elektrik akımı gönderildiğinde etkinleştirilebilen ve genişletilebilen sıkıştırılmış şekil hafızalı alaşımlar kullanılarak yapılıyor. Şekil hafızalı alaşım, orijinal şekline dönerek tel halkasını lastik sırtı seviyesinin üzerine iterek zinciri ortaya çıkarıyor.



Hyundai, kar zincirlerinin bir yan fayda olarak yeni lastik alma zamanının geldiğinin çok görünür (ve duyulabilir) bir hatırlatıcısı haline geldiğini söylüyor. Bu teknolojinin şimdilik konsept olduğunu belirtelim.