Teknoloji

Hüsnü Özyeğin’in Gima’yı Satın Alarak Yaptığı Hatanın Öyküsü

Hüsnü Özyeğin denilince akla gelen ilk şey, şüphesiz finans ve bankacılık dünyasındaki inanılmaz başarılarıdır. Ancak, bu efsanevi iş insanının kariyerinde, pek de bilinmeyen ve kendi ağzından “hata” olarak tanımladığı bir dönüm noktası var: Gima'yı satın alması!

Hüsnü Özyeğin’in Gima’yı Satın Alarak Yaptığı Hatanın Öyküsü
17-06-2024 15:27

Gima, ÖZETİ| ilk olarak 1957 yılında Ankara'da ticari faaliyetlerine başlayarak Türkiye’nin ilk zincir marketi olma unvanını kazanmıştı.

Bir kamu kuruluşu olarak kurulan Gima, Marmarabirlik, Trakyabirlik, Fiskobirlik, Tariş, Et ve Balık Kurumu gibi kurumların ürünlerini uygun fiyata tüketiciyle buluşturuyordu. 1993 yılındaysa özelleştirilerek Dedeman-Bilfer Grubu’na satıldı.

1996 yılındaysa tekrar satışa çıktı ve Hüsnü Özyeğin tarafından satın alındı!

gima market

Satın almasının ardından Gima’nın iş modelini baştan aşağı yenileyen Özyeğin bu süreçte birçok mağaza kapatıp birçok yeni mağaza açtı.

Özelleştirmeyle birlikte halkın ucuza gıda ürünlerine ulaşması anlayışından uzaklaşan Gima, kâr odaklı yaklaşımıyla ticari faaliyetlerine devam etti.

Bu süreçte Fiba Grubu bünyesinde çeşitli satın almalarla büyüdü ve internetten alışveriş, telefonla sipariş, taksitli alışveriş gibi dönem için devrimsel yenilikleri hayata geçirdiler.

Ancak Gima büyüse de işler Hüsnü Özyeğin için istenilen kârlılıkta değildi.

gima market

Özyeğin Gima için yaptığı büyük yatırımların beklenen geri dönüşü sağlamadığı ve her sene zarar ettiğini belirtiyor ve Gima’yı almakla hata yaptığını belirtiyor.

2005 yılında Sabancı Holding’e satana kadar geçen yaklaşık 9 yıllık süreçte neredeyse her sene hayal kırıklığı yaşatan Gima’yı satmasını da “Gima’dan kurtulmak” olarak nitelendiriyor.

Gima'nın satışıyla ilgili Koç ve Sabancı'nın verdiği rekabeti anlattığımız aşağıdaki içeriğimize göz atabilirsiniz.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER