Ekonomi

Huawei ile Türk enerji şirketleri arasında işbirliği

Huawei ile Türk enerji şirketlerinden Liva Enerji, Masfen Enerji, Mensis Enerji, Yenelsis ve ZES Solar arasında 2 GWH değerindeki enerji depolama sistemlerinin Huawei'den temin edilmesi yönünde protokol imzalandı.

Huawei ile Türk enerji şirketleri arasında işbirliği
28-02-2023 04:32


Huawei, ÖZETÄ°| Barselona’da düzenlenen 2023 Mobil Dünya Kongresi’nde, beÅŸ Türk ÅŸirketiyle enerji depolama sistemleri alanında gerçekleÅŸtireceÄŸi iÅŸ birliÄŸinin ilk adımını attı.

Huawei Türkiye ile Liva Enerji, Masfen Enerji, Mensis Enerji, Yenelsis ve ZES Solar ÅŸirketleri arasında 27 Åžubat’ta imzalanan protokole göre söz konusu ÅŸirketler 2GWH deÄŸerindeki enerji depolama sistemlerini Huawei’den temin edecek.

Huawei, Türkiye’deki güneÅŸ enerjisi yatırımlarına ve iÅŸ birliklerine devam ediyor. Bu kapsamda 27 Åžubat’ta imzalanan protokole göre, Liva Enerji, Masfen Enerji, Mensis Enerji, Yenelsis ve ZES Solar Enerji ÅŸirketleri, 2GWh deÄŸerindeki enerji depolama sistemlerini, Huawei’den temin edecek. AnlaÅŸma kapsamındaki ürünler ilgili firmalara, Huawei’in teknoloji ve ürün tedariki alanındaki iÅŸ ortağı “partnerEGS” tarafından saÄŸlanacak.

Huawei Türkiye ve partnerEGS ile beş enerji şirketi arasında imzalanan protokole göre farklı sektörlerden güneş enerjisinin yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

Huawei Türkiye Digital Power Ä°ÅŸ Grubu Genel Müdürü Gavin Zhao iÅŸ birliÄŸi protokolü ile ilgili olarak; “Dünyanın enerji tüketimi artmaya devam ediyor. Küresel enerji endüstrisi, temiz, düşük karbonlu, güvenli ve verimli bir enerji sistemi kurarak daha çevreci olmak için büyük çaba sarf ediyor. Dijital bir enerji temeli oluÅŸturmak ve sektörün kapsamlı dijital dönüşümünü teÅŸvik etmek için büyük veri, bulut biliÅŸim, nesnelerin interneti yapay zeka gibi en güncel teknolojileri paydaÅŸlarımıza sunuyoruz. Enerji sektöründe dijital dönüşüm ve enerji depolama sistemleri alanında Huawei’i tercih eden iÅŸ ortaklarımıza teÅŸekkür ederiz” dedi.

Partner EGS Genel Müdürü Alper Terciyanlı, yaptığı açıklamada ÅŸu sözlere yer verdi; “Enerji depolama sistemleri, son dönemde tüm dünyada öne çıkan temiz ve yenilenebilir enerji dönüşümünde, bu dönüşümün hızlanması ve elde edilen faydanın en üst seviyeye taşınmasında önemli bir rol oynamaktadır. Yenilenebilir enerji sektöründe dünyadaki en büyük oyunculardan biri olan Huawei’in enerji depolama sistemlerindeki Türkiye partneri olmak ve yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren beÅŸ firmamız ile çerçeve anlaÅŸma imzalamış olmaktan dolayı çok mutluyuz. Bu anlaÅŸmanın ülkemiz açısından da önemli bir kilometre taşı olacağına inanıyoruz. Süreçte emeÄŸi geçen herkese teÅŸekkür ederiz.”

Liva Enerji CEO’su Sinan Uzer ise açıklamasında, “Lokasyonumuz itibariyle depremden fazlasıyla etkilendik. Enerjinin sürdürülebilirliÄŸi için enerji depolama sistemlerinin önemi, bir kez daha ortaya çıkmıştır. Yatırımcı olarak adım attığımız yenilenebilir enerji sektöründe, kalite ve sürdürülebilirliÄŸi ön planda tutuyoruz. Sektörün geniÅŸlemesine katkı saÄŸlayacak olan diÄŸer enerji ÅŸirketlerine ve emeÄŸi geçenlere teÅŸekkürü bir borç biliriz” dedi.

Masfen Enerji CEO’su Kemal Onur KarakuÅŸ, anlaÅŸmaya ilgili yaptığı deÄŸerlendirmede, “Dünyanın ‘Net Sıfır Karbon’ hedefine ulaÅŸmasında, Türkiye’nin ve Avrupa’nın enerji ihtiyacının karşılanmasına sürdürülebilir ÅŸekilde katkıda bulunmayı misyon edindik. Avrupa ve dünya pazarında öne çıkan Huawei ile enerji depolama sistemlerinin kurulması ve güvenli bir ÅŸekilde yaygınlaÅŸması için imzaladığımız sözleÅŸmenin faydalı olacağına inanıyoruz” dedi.

Mensis Enerji CEO’su Ä°smet Atalay ise açıklamasında, “Bu iÅŸbirliÄŸi sayesinde, enerji depolama sistemlerine yönelik çalışmaların, ülkemiz ihtiyaçlarını karşılayacak ÅŸekilde ve uluslararası standartlara uyumlu ÅŸekilde yapılacağına inanıyoruz. Ayrıca, yenilenebilir enerji kaynaklarında meydana gelen artışın sebep olabileceÄŸi arz-talep dengesizliÄŸinin de giderilerek depolama sistemleriyle birlikte arz güvenliÄŸinin saÄŸlanacağını düşünüyoruz. Bir parçası olmaktan gurur duyduÄŸumuz bu tür iÅŸ birliklerinin artmasını temenni ediyoruz” dedi.

SolarAPEX Kurucu Ortağı Besime Özderici, yaptığı deÄŸerlendirmede, “Yenilenebilir enerji kaynaklarının kesintili yapısı nedeniyle, bu kaynaklara anlık eriÅŸimde zorluklar yaÅŸanmakta, bu da enerji depolamanın önemini ortaya koymaktadır. Özellikle iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine baÄŸlı olarak artan doÄŸal afetler, bu ihtiyacın ne kadar kritik bir hale geldiÄŸini gözler önüne sermiÅŸtir. Huawei ile enerji depolama konusunda çözüm ortaklığımız ve iÅŸ birliÄŸimizin hem ülkemizde hem de dünyada enerji arzı güvenliÄŸine fayda saÄŸlayacağına inanıyoruz” dedi.

Zorlu Enerji’nin teknoloji ve enerjiyi harmanlayarak geleceÄŸin enerjisini yönetmeye aday bir ÅŸirket olduÄŸunu belirten Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak, ÅŸunları söyledi: “Enerji verimliliÄŸi alanındaki yatırımlarımız, büyüme ve gelecek planlarımızın en önemli parçasını oluÅŸturuyor. Bu kapsamda Türkiye’de ZES markamızla elektrikli araç ÅŸarj istasyonları ve solar çözümleri baÅŸta olmak üzere, yeni nesil enerji teknolojileri alanında büyümeyi öngörüyoruz. Elektrik sistemlerinde esneklik saÄŸlama ve arz talep dengesini koruma konusunda son derece önemli olan depolama çözümleri kategorisinde gerçekleÅŸtireceÄŸimiz bu iÅŸbirliÄŸinin, hedeflerimize ulaÅŸmada önemli bir rol oynayacağına inanıyor, sektörümüz adına hayırlı olmasını diliyorum.”

Huawei Digital Power Ä°ÅŸ Grubu, enerji sistemlerinde ve enerji tüketiminde karbon salınımını azaltmak amacıyla, Haziran 2021'de kuruldu. Aynı yıl Türkiye’de de faaliyete geçen Digital Power Ä°ÅŸ Grubu, açık donanım ve yazılım kaynaklarına, endüstrilerle çoklu iÅŸbirliÄŸine ve açık bir ekosistem stratejisine baÄŸlı olarak, çeÅŸitli sektörlerde yeni teknolojiler geliÅŸtirmek üzere, iÅŸ ortaklarıyla birlikte çalışmayı sürdürüyor.


Editor : Åžerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER