Teknoloji

Hollanda'da Neden "Türkiye" Adında Bir Köy Var?

Tarihte birçok olaya şahit olmuş Hollanda’daki “Turkeye” Köyü, gördüğünüzde şaşıracağınız bir yer. Özellikle biz Türkler için farklı anlamlar taşıyan bu köyde herhangi bir Türk'ün bulunmaması da bu köyü daha da ilginç kılıyor. Dahası köye ilk ayak basan Türk?

Hollanda'da Neden
22-03-2023 21:38

Hollanda'nın ÖZETİ| tarihiyle ilişkilendirilen bu köyün geçmişi, 80 yıl süren İspanya Savaşı’nı Osmanlı Devleti’nin yardımı ile galip bitirmesine dayanıyor. Hollanda’nın o dönemki lideri Prens Maurits'in, bu minnet borcunu ödemek için geniş bir bölgeyi kapsayan bu yere “Türkiye” adını verdiği söyleniyor.

Belçika’ya komşu olan Zeeland bölgesi, Türkiye Köyü’nün bulunduğu alandır. Türkiye’den yaklaşık 3 bin km uzakta olan bu yörenin adında "Türk" geçmesi size de çok tuhaf gelmiyor mu?

Tarihi, 1590-1604 yılları arasına uzanıyor.

hollanda'da türkiye köyü

Hollanda’nın Zeeland bölgesindeki Türkiye Köyü, her sene on binlerce turist alan bir bölgedir. Bu yere de bu özel ismi 400 yıl önce, Hollanda’nın kurucusu olan Willem van Oranje’nin oğlu Prens Maurits vermiş. Yani, bu isim koyma durumunun tarihi Osmanlı'ya kadar dayanıyor. Ayrıca İspanyolları geri püskürten Osmanlı askerlerine bir minnet borcu olarak görülmüş.

hollanda

Göklerde dalgalanan bir Türk bayrağı da var!

hollanda türkiye

Zeeland’ın Oostburg ilçesi sınırlarında köye varmadan evvel Turkeijeweg (Türkiye yolu) tabelası yolcuları karşılıyor. İnsan, “bu ne güzel bir rastlantı” diye düşünürken bu kez Türkiye tabelası karşımıza çıkıyor.

Köyde ise dalgalanan Türk bayrağı, görenleri kendisine hayran bıraksa da kafada soru işaretleri oluşturuyor. Bu köyde, bir gönüllü elçi olduğu söyleniyor. Monique Strum isimli bu elçi, eşi Cor’la beraber ziyaretçileri bir Türk misafirperverliği ile konuk ediyor.

Elçinin evinde “Türkiye elçiliği, numara 16” yazıyor.

monique strum

Evinde böyle bir tabela bulunduran elçi Monique, “Kendimi gerçekten Türkiye Büyükelçisi gibi hissediyorum” diyor.

Yalnızca Avrupa’dan gelen ziyaretçiler değil, Türkiye’den de gelen birçok insan olduğunu ekleyen Monique; evin içindeki her bir ayrıntıyı da Türkiye’ye özgü hazırlamış. Seccade, tespih, Türkiye fotoğrafları, Türk gazeteleri, Türk takvimi, Türk kahvesi, Türk sanatçıların kasetlerine kadar yok yok.

Köye ilk gelen isim Barış Manço.