Günümüzde ÖZETİ| etik tartışmaları halen sürmeye devam eden kişinin kendi rızasıyla sağlık sorunları sonucunda ölümü tercih ettiği ‘ötanazi’ yöntemi, Hollanda’da uzun süredir yasal olarak uygulanıyor. 2002 yılında bu yöntemi ilk kez kabul eden ülke olan Hollanda, bugün kritik bir karara daha imza atacak.
Hollanda hükûmeti, bugüne kadar yalnızca 12 yaş ve üzerine sunulan ötanazi hakkında yaş sınırını neredeyse tamamen kaldırıyor. Hollanda Sağlık Bakanlığı, yaşı 1 ve üzeri olan her bireye ötanazi hakkı vermeye hazırlanıyor.
Yaşı 1 ve üzeri olan her bireye ötanazi hakkı tanınacak:
Ötanazi hakkındaki yeni düzenleme, ülkedeki çocuk hekimlerinin ısrarı sonucu yürürlüğe girecek. Hekimlerin ısrarı sonucunda uzmanlardan görüş isteyen hükûmet, 1-12 yaş aralığına da ötanazi hakkı sunulması konusunda öneri aldı.
De Telegraaf gazetesi, yeni düzenlemenin yakın zamanda kabul edilmesinin beklendiğini öne sürdü. Ötanazi hakkı, sürekli epileptik atak geçiren ve artık kesin ölümü beklenen çocuklara sunulacak. Çocuğun ne istediğini belirleyemeyeceği durumlarda karar, ebeveynleri tarafından ortaklaşa alınabilecek.
12 yaşın altına ötanazi hakkı Dünya’da bir ilk değil. Hollanda’dan önce Belçika, 2014 yılında 12 yaş altındaki çocuklara ötanazi hakkı veren ilk ülke olmuştu.
Ötanazi nedir?
Aktif ve pasif olmak üzere iki farklı prosedür ile uygulanan ötanazi, kişinin tıbbi yolla yaşamına son verilmesini sağlıyor. Aktif ötanazide kişinin ölümü bir iğne ve özel bir karışım ile olurken pasif ötanazi, kişinin mevcut tedavisinin kesilmesiyle gerçekleşiyor.
Ötanazi, Türkiye’de yasal değil. Türk Ceza Kanunu, hastaya ötanazi uygulanmasına da ağırlaştırılmış müebbet cezası verilmesini öngörüyor. Ötanazi, günümüzde Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Kanada, Avustralya, İspanya ve ABD’nin bazı eyaletlerinde uygulanıyor.
Editor : Şerif SENCER