Teknoloji

Hindistan'da Dul Kadınların Diri Diri Yakıldığı Gelenek - Webtekno

Hindistan, tarih boyunca çeşitli kültürlerin ve geleneklerin birleşiminden meydana gelmiş bir ülkedir. Bu geleneklerden biri de "sati" olarak bilinen eski ve canice bir uygulamadır. Sati, bir kadının kocasının ölümünün ardından canlı canlı yanarak ölmesini içeren bir gelenekti

Hindistan'da Dul Kadınların Diri Diri Yakıldığı Gelenek - Webtekno
09-09-2023 22:47

Bu ÖZETİ| gelenek, romantize edilip önümüze serilen sözde trajik bir aşkı anlatıyormuş. Hikâyeye göre kadının biri, “masumiyetini” kanıtlamak için kendini ateşe atıyor. Masum ve erdemli bir kadına ateş bile zarar veremez mantığına dayanan bu vahşi gelenek, Orta Çağ’daki acımasız gelenekleri aratmıyor. Şayet kadın ölmezse -onlara  göre- masumluğu kanıtlanıyor.

Bu zihniyete göre; kadınlar, kocaları olmadan bir hayat idame ettiremez. Bundan dolayı kendileri de ölü eşleriyle birlikte ölmeliler, geride kalıp zaten bir şey yapamazlar. Çoğu zaman yaka paça ateşe atılan kadınların ardından kayıtlarda bu durumun bir intihar olduğu yazılıyor.

Sati kelimesi, Sanskritçe "sat" kelimesinden türetilmiştir ve "gerçeklik" veya "gerçek olan" anlamına gelir.

sati uygulaması

Sati kelimesi, sözlük anlamı dışında zamanla kadınların kocalarının ölümünün ardından kendilerini kurban etmeleri anlamında kullanılmıştır. Sati uygulaması, tarih boyunca Hindistan'ın farklı bölgelerinde ve kültürlerinde farklı şekillerde yaşamıştır.

Tarihsel olarak olaya bakıldığında, sati geleneği ilk olarak Hindu mitolojisinin bir parçası olarak ortaya çıktı. Efsanelere göre, Tanrı Şiva'nın eşi Sati, babasının yaptığı bir yemeğe davet edilmediği için kendisini kurban etmiştir. Bu hikâye, sati uygulamasının başlangıcı olarak kabul edilir ve mitolojik bir öykü olarak günümüze kadar gelmiştir.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER