Bu ÖZETİ| da akıllara tek bir soruyu getiriyor: Ses genetik değil mi?
Pek çok şeyin genetik olduğunu hesaba katarsak seslerin de genetik olduğunu düşünebiliriz. Peki bilim buna ne diyor? Gelin bakalım.
Sesimizin özellikleri, genetik faktörler ve çevresel etmenlerin bir birleşimidir.
Bazı genetik faktörler ses tellerinin yapısını ve ses tonumuzu etkiliyor. Özellikle ses tellerinin boyutu ve gerilme özellikleri, sesimizin frekansını belirliyor. Ancak dil, kültür ve çevresel faktörler de sesimizi büyük ölçüde şekillendiren etmenler arasında.
Sesin genetik olup olmadığı hakkında ne yazık ki pek fazla araştırma yok. Fakat ses tellerinin yapısı, boyun ve boğaz kaslarının gelişimi, ses tellerinin uzunluğu, gırtlak yapısı ve ağız boşluğu gibi anatomik özellikler genetik olarak aktarılabildiği gibi bilinen gerçekler var.
Bu özellikler, kişinin ses tonunu, perde yüksekliğini ve tınısını etkiliyor.
Fakat bu özelliklere göre sesin tamamen genetik olduğunu söylememiz de pek doğru olmaz. Çünkü çevresel faktörler ve alışkanlıklar da ses üzerinde önemli bir rol oynuyor. Kişinin bulunduğu ortam, sesini kullanma şekli gibi etmenler ses tellerini etkiliyor.
Bunun yanında alınan ses eğitimi, kişinin ses tonunu da geliştiriyor. Her ne kadar genetik özellik taşısa da sesler, zamanla geliştirilebiliyor.
Dolayısıyla ses, genetik bir temele sahip olsa bile çevresel etkenler ve alışkanlıklarla şekillenebiliyor. Bu yüzden bir ailede benzer ses tonları sıkça görülse de bireylerin sesleri kendine özgü kalmaya devam ediyor.
Kaynaklar: Medicover, labrootsİlginizi çekebilir:
Editor : Şerif SENCER