Kahvaltı ÖZETİ| sofralarının vazgeçilmezi olan protein ve mineral açısından oldukça zengin bu besinin günlük tüketim miktarı aşılmamalıdır. Her gün yumurta yemenin pek çok faydası bulunurken yumurtanın tüketilme şekli de oldukça önemlidir. Haşlanmış, yağda çırpılmış veya tereyağında sahanda olarak çeşitli şekilde pişirebileceğiniz yumurtanın beyazı ayrı sarısı ayrı fayda sağlıyor. Peki, yumurta her gün yenir mi?
HER GÜN YUMURTA YEMENİN FAYDALARI
Sağlıklı kişiler ve büyüme çağındaki çocuklar için her gün 1 yumurta olmak üzere en fazla 3 adet yumurta yemek önerilmektedir. Yumurtanın sarısı kolesterol, yağda çözünen vitaminler ve esansiyel yağ asitleri içermektedir. Kolesterol kısıtlaması uygulanan kişilerde günlük en fazla 300 mg kolesterol alınması gerektiğinden dolayı. Kan kolesterol düzeyi fazla olan kişilerde yumurta yemek haftanın 3-4 günü şeklinde olmalıdır.
YUMURTANIN FAYDALARI VE ZARARLARI
Yumurtanın faydaları
İçeriğinde bulunan aminoasitler vücudu beslemektedir.
Yumurta içeriğinde birden fazla vitamini protein ve mineral bulundurur.
İyi kolesterolü arttırır, kalp sağlığını koruma altına alır.
Belli bir düzeyde yumurta tüketimi bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
Kas ve kemik gelişimini güçlendirir.
Göz sağlığını korur.
Hafızayı güçlendirir.
Beyin sağlığı için oldukça faydalıdır.
Bünyenin ihtiyacı olan demir ihtiyacını karşılar.
Çocukları enfeksiyonlardan korur.
Obezite oluşma riskini azaltmaktadır.
Yumurtanın zararları:
Çiğ veya az pişen yumurtalar, kabuklarında bulunan gözeneklerden sızan bakteriler içerir. Özellikle çiğ yumurta salmonella mikrobu içerebilmektedir. Kabuğu çatlamış yumurtaları almamaya özen gösterip, son kullanma tarihlerinin kontrol edilmesi gerek.
Yumurta, gıda alerjeni olarak görülen 8 besin çeşidinden bir tanesi olarak yer alır. Alerjik bünyesi olan bireylerde yumurta ya da içeriğinde yumurta kullanılan besinler, hayatı riske sokan tepkime ve reaksiyonlara sebep olabilmektedir.
YUMURTA NASIL TÜKETİLMELİ? YAĞDA MI HAŞLAMA MI?
Yumurtayı haşlayıp tüketmek oldukça sağlıklıdır, en hafif ve sağlıklı pişirme şekli budur. Çok uzun süre haşlanan yumurtanın faydaları aynı oranda azalmaktadır. Eğer birden fazla yumurta yiyecekseniz birkaçının sarısını yemeğinizden çıkarabilirsiniz. Bu sayede hâlâ faydalarını alabilir, fazlasından oluşabilecek zararları dert etmezsiniz.
Bunun yanı sıra sebzelerle birlikte tüketmek yumurtanın besleyiciliğini artıracaktır. Yemeğe ilaveten lif ve vitamin takviyesi yapmak için sebzeli omlet şeklinde tüketilebilir. Omletinize soğan, sarımsak, biber, ıspanak, brokoli, mantar eklemek lezzetine de lezzet ekleyecektir.
Yağda yaparken kullanılan yağa dikkat edilmeli. Genel olarak en iyi tercih avokado yağı ya da ayçiçek yağıdır. Yağı abartmadan kullanılmalı mümkünse en az şekilde ilave edilmeli. Sızma zeytinyağı kullanılacaksa 210°C altında bir ısıda pişirilmeli.
Editor : Şerif SENCER