NASA, ÖZETİ| çok uzun yıllardır gezegenimizden görülemeyen sönük bir yıldız sisteminin çok yakında çıplak gözle görülebileceğini açıkladı. T Coronae Borealis (T CrB) olarak isimlendirilen bu nova patlaması, en son 1946’da yaşanmış ve Dünya’dan görülmüştü.
T CrB, bizim sistemimizden 3000 ışık yılı uzaklıkta Corona Borealis takımyıldızında yer alıyor. Birbirinin etrafında dönen soğuk, kırmızı dev bir yıldız ile daha küçük, daha sıcak bir beyaz cüceden oluşan ikili bir sistem ve belli aralıklarla tekrar görülebilir oluyor. Bunun nedeni ise her 80 yılda bir kırmızı devin beyaz cücenin yüzeyine madde püskürterek nova potlamasına neden olması. Uzmanlar, yeni bir patlamanın geleceğini öngörüyor.
Her an görülebilecek olan yıldız, Kutup Yıldızı kadar parlak olacak
NASA’nın açıklamasına göre sistemin parlaklığı +10 kadirden +2 kadire kadar düşecek. İngilizcede magnitude olarak bilinen kadir, yıldızların parlaklık değerini ölçmek için kullanılan bir terim. +10, çıplak gözle görülemeyecek demek. +2’si ise gözle görülebilecek kadar parlak demek. Değer düştükçe parlaklığı artıyor.
Yıldızın bu dereceye ulaşması, onu çok rahat bir şekilde dünyadan görebileceğimiz anlamına geliyor. Öyle ki bilim insanlarının aktardığına göre en parlak 48. yıldız olan Kutup Yıldızı kadar parlak olacak. Yıldızın yer aldığı Corona Borealis’i, Boötes ve Herkül takımyıldızları arasında yarım daire şeklinde görebileceksiniz.
T CrB’nin tam olarak ne zaman çıplak gözle görülebilir olacağı bilinmiyor. Ancak patlamanın şu an ile eylül ayı arasında gerçekleşebileceği belirtilmiş. Yani yıldızı her an görme şansımız var. Düzenli olarak geceleri gökyüzünü takip edebilirsiniz. Görülmeye başladığında biz de sizlerle paylaşacağız. Son olarak patlamaların daha önce 1866 ve 1946 yıllarında yaşandığını belirtelim.
Editor : Şerif SENCER