Aslında ÖZETİ| bu durum, her ne kadar komik görünse de sesimizle alakalı.
Peki neden helyum sesi sadece tizleştiriyor da kalın bir ses ortaya çıkarmıyor olabilir?
Helyum gazının ses değiştirmesi, temel fizik ve biyoloji prensiplerinin birleşiminden kaynaklanıyor.
Sesimiz, birçok anatomik yapı ve hava akışının etkileşimiyle oluşur. Ses telleri, ses yolu ve hava akışı da başlıca bileşenleridir. Her insanın sesi, bireysel olarak farklılık gösteriyor. Bu yüzden insanların ses tonları da benzersizdir.
Havaya gelecek olursak, çoğunlukla nitrojen ve oksijen karışımından oluşuyor. Ses dalgaları, bu gazlar içinde belirli bir hızda yayılır. Ancak helyum, moleküler yapısı itibarıyla çok daha hafif ve düşük yoğunluğa sahip bir gaz olduğu için helyumun içindeki ses dalgaları, normal havadaki hızlarından çok daha hızlı yayılıyor.
Ses dalgalarının bir ortamda yayılma hızı, o ortamın yoğunluğuna bağlı.
Helyum gazı, havadan daha hafif olduğu için ses dalgaları bu gaz içinde daha hızlı hareket ediyor. Bu hızlı hareket de sesin frekansını ve tonunu etkiliyor. Helyum soluduğunda ses yollarımızdaki hava değişiyor, bu da sesin frekansını etkileyerek yüksek tonların daha belirgin bir hâle gelmesine yol açıyor.
İşte helyumun sebep olduğu o tiz sesin tüm sebebi bu.
Peki helyum solumak zararlı değil mi?
Sırf eğlence olsun diye yapılan bu durum, keyifli gibi görünse de aslında helyum solumanın bazı tehlikeleri olabiliyor. Kısa süreli bir soluma zararlı değil, ancak aşırı miktarda helyum solumak için aynı şeyi söyleyemeyiz.
Bu durum, akciğer yaralanmalarına veya helyumun kan dolaşımına girmesiyle ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu da beyin hasarı, felç veya hatta ölüm ile sonuçlanabilir. Bu yüzden eğlencenin dozunu kaçırmamak oldukça önemli!
Kaynaklar: WHYY, BBCİlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:
Editor : Şerif SENCER