Teknoloji

Hazar, Deniz mi Yoksa Göl mü?

2018 tarihine kadar 5 ülkenin aralarında paylaşamadığı Hazar’ın deniz mi yoksa göl mü olduğu sık sık tartışma konusu oluyor. Adında deniz sözcüğü geçtiği doğru ancak coğrafi tanımlara baktığımızda durum bu kadar basit değil.

Hazar, Deniz mi Yoksa Göl mü?
06-11-2022 20:49

Su ÖZETİ| kütlelerinin deniz sayılabilmeleri için okyanuslara ve açık denizlere bağlantısının olması gerekir. Bu kütleler ne kadar büyük olursa olsunlar, bir gemiye binip açıldığımızda diğer denizlere veya okyanuslara ulaşamıyorsak o su kütlesi "göl" olarak adlandırılır. Neredeyse Karadeniz kadar yüz ölçümüne sahip Hazar Denizi de dünyanın en büyük gölü olmasına rağmen neresine giderseniz gidin hep Hazar’da kalırsınız. 

Dünyadaki göl sularının %40-44’ünü oluşturan Hazar Denizi, petrol yatakları açısından da oldukça zengin. Sovyetler Birliği'nin de dağılmasıyla beraber Hazar'a kıyısı olan 5 ülkenin arasında yıllar boyu süren bir çekişme oluştu. Bu kıyıların doğusunda Kazakistan ve Türkmenistan, kuzeyinde Rusya, batısında Azerbaycan ve güneyinde İran bulunuyor. 

Önce Hazar'ın bazı özelliklerine bakalım.

Yüzey Alanı: 371.000 kilometrekare Maksimum Derinlik: 1.025 metreUzunluk: 1.030 kilometreMaksimum Genişlik: 435 kilometreSahil Şeridi Alanı: 6.820 kilometreRakım: Deniz seviyesinden 22 metre aşağıda

Bu kadar büyük bir su kütlesine göl demek garip geliyor doğrusu. "Coğrafi tanımlara göre bir isim verelim bitsin." de diyemiyoruz çünkü Hazar'a hangi ismi verirseniz ona göre siyasi bir yaptırım ortaya çıkıyor.

Coğrafya derslerinden bu yana merak ettiğimiz Hazar'ın deniz mi, göl mü olduğu konusu birçok siyasi sonuç doğuruyor.

Orta Asya’nın batısında, Kafkasya’nın doğusunda yer alan Hazar’ın paylaşımı, 20 yıldan sonra ilk kez 13 Ağustos 2018 tarihinde belirlendi. Görüşmelerin uzamasının sebeplerinden biri, Hazar’ın deniz mi yoksa göl mü olduğu konusuydu.

Çünkü onu adlandırmanın yanı sıra, paylaşımı etkileyen hususlar da bulunuyordu. Örneğin; Hazar göl olarak tanımlandığında, ülkeler arasında direkt olarak beşe bölünecekti. Ancak deniz sayılırsa; ülkeler, kıyılarının uzunluğuna göre bir paya sahip olacaktı.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER