Teknoloji

Hayat Şartlarımızın Çok Benzediği Arjantin'de Yaşananlar

Para biriminde değer kaybı ve enflasyon gibi ekonomik sıkıntılarla boğuşan Arjantin, bizim yaşadıklarımızı uzun zamandır yaşıyor. Peki ne oldu da bu duruma geldiler?

Hayat Şartlarımızın Çok Benzediği Arjantin'de Yaşananlar
18-05-2023 18:13

Arjantinliler ÖZETİ| arasında ekonomik gidişatı konuşmak oldukça yaygın. Buenos Aires'teki çocuklar bile dolar kurunun, enflasyon seviyesinin ne anlama geldiğini biliyor. Tıpkı bizde olduğu gibi!

Arjantin 20. yüzyılın başlarında dünyanın en zengin ülkelerinden biriydi, Fransa ve İtalya'yı bile geride bırakmıştı. Ülkenin ekonomik performansı çeşitli nedenlerle düşüşe geçti ve özellikle 20. yüzyılın sonlarından bu yana, şiddetli dengesizlikler sergiledi.

Arjantin pesosu, 2021'de dolar karşısında en çok değer kaybeden ikinci para birimiydi. Ondan açık ara önde birinci olan para birimi bilin bakalım hangisiydi?

peso

Peki Arjantin nasıl oldu da bu duruma geldi ve şimdi ülkede neler yaşanıyor? Yüz yıl önce dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Arjantin, o zamanlardan günümüze kadar, yıllık ortalama %105 enflasyon yaşadı ve 5 kez para birimi değiştirmek zorunda kaldı.

Gelişmiş ülkeler sınıfından, gelişmekte olan ülkeler sınıfına düşen tek ülke oldu. 2021 yılında Arjantin ekonomisi, yine yüksek enflasyon ile devalüasyon lanetinin ortasında kalıyor.


Editor : Åžerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER