Gündem

Hatay'ın ilk ve tek Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen kimdir?

Hatay'ın ilk ve tek Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen'in 21 akrabası depremde hayatını kaybetti. Tayfur Sökmen kimdir? Tayfur Sökmen ne zaman hayatını kaybetti?

Hatay'ın ilk ve tek Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen kimdir?
09-03-2023 13:52

Hatay'da ÖZETİ| her yıl düzenlenen, Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen'i anma töreni, deprem nedeniyle bu sene yapılamadı.

TAYFUR SÖKMEN KİMDİR?

Tayfur Ata Sökmen 1892 yılında dünyaya geldi. Rüştiyeyi bitirmiş, ayrıca hususi eğitim almıştır. 2. Kolordu emrinde Kuvâ-yi Milliye komutanlığı, Hatay Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti temsilciliği, İskenderun ve havalisi Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kuruculuğu ve başkanlığı, Antakya-İskenderun muaveneti İçtimaiye cemiyeti başkanlığı, Hatay Erkimlik Cemiyeti başkanlığı yaptı. Milletler Cemiyeti'nin 19 Mayıs 1937'de Hatay için kabul ettiği anayasadan sonra kurulan Hatay Devleti'nin ilk ve tek devlet başkanıdır. Bu görevi, Hatay 29 Haziran 1939'da Millet Meclisi'nin kararıyla Türkiye'ye katılma kararı alıncaya kadar sürdürdü. TBMM 5.,6.,7.,8. dönem Antalya ve 9. dönem Hatay milletvekilliği yaptı. 1968 - 1974 yılları arasında Cumhurbaşkanınca seçilen Cumhuriyet Senatosu Üyeliği görevini yürüttü.

TAYFUR SÖKMEN NE ZAMAN ÖLDÜ?

Tayfur Sökmen, 3 Mart 1980 yılında İstanbul'da öldü.

Murat Sökmenoğlu

TAYFUR SÖKMEN'İN ÖZEL YAŞAMI

1922’de evlendiği Medine Hanım ile evlendi. Bu evlilikten 6 çocuğu dünyaya geldi. Çocuklarında biri 17., 18. Dönem Hatay, 21. Dönem İstanbul milletvekilliği ile TBMM Başkanvekilliği görevinde bulunan Murat Sökmenoğlu'dur.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER