Teknoloji

Hamileliği Tespit Eden Kurbağa Testi Nedir?

1940'lı yıllardan 1960'lı yıllara kadar, on binlerce Afrika peçeli kurbağası tıpta hamilelik testi için kullanıldı. Çoğu kişi şimdiden, ''bu nasıl mümkün olabilir?'' dedi bile. O zaman gelin, konunun derinine inelim.

Hamileliği Tespit Eden Kurbağa Testi Nedir?
01-11-2022 00:50

Kurbağalarla ÖZETİ| yapılan hamilelik testi, diğer adıyla Hogben testi bir kadının idrarının, dişi kurbağanın derisinin altına enjekte edilmesi ile yapılıyordu. Bu işlemden 12 veya 24 saat sonra kurbağa yumurtluyorsa sonuç pozitif anlamına geliyordu. 

Yani kurbağalar, ilginç biçimde kadınların hamilelik müjdelerini veren HGG (insan koryonik gonadotropin) hormonunu algılayabiliyordu. Buraya kadar her şey tamam da peki bir kurbağanın hamilelik testinde işe yarayacağı nasıl ve ne şekilde keşfedildi?

Bu test, 1930'da İngiliz biyolog Lancelot Hogben tarafından icat edildi.

Afrika Peçeli kurbağası .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Biyolog, kendince hamilelik testi tasarlamak istiyordu ve bu testte denek olarak kullanabileceği hayvanlar üzerine araştırmalar yapıyordu. Bu esnada Hogben, Güney Afrika'da öğretmenlik yaparken, Xenopus kurbağalarının (Afrika peçeli) hormon değişikliklerine duyarlı olduklarını öğrendi. Ardından biyolog, 1937'de hayvan genetikçisi Francis Albert Eley Crew ile birlikte Güney Afrika'dan İngiltere'ye 1.500 Xenopus kurbağası getirtti. 

İki yıl içinde kurbağaları hamilelik testi için kullanıp kullanamayacakları üzerine kafa yorup çeşitli çalışmalar yaptılar. Mesela bunlardan en dikkat çekeni, bir öküzün hipofiz bezinden (beyinde bulunan ve hormonların salınmasını kontrol eden yer) üretilen hormonları bu hayvanlara enjekte etmeleri oldu.

Kurbağanın derisine kadınların idrarları böyle enjekte ediliyordu .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Ardından kurbağanın yumurtlamaya başladığını gördüklerinde kafalarında bir ampul yandı ve bu işlemi kadınlarda da denemek istediler. Çünkü zaten hamile kadınların idrarlarının da hipofizde üretilen ve yumurtalıkların gelişimini etkileyen hormonları (buna HGG de dahil) içerdiği bilinen bir durum. 

Lancelot Hogben .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Araştırmacılar, kadınlarda denediklerinde testin başarılı olduğunu gördü ve ardından bu testi tıp alanında nasıl yaygınlaştırabileceklerini düşündü. Zaten bu girişimin namı o dönemlerde acayip derecede yayılmış olduğu için farklı araştırmacılar da çok sayıdaki kurbağa üzerinde bu testi denedi.