Son ÖZETİ| yıllarda düşen doğurganlık oranları, tüm dünya için bir tehdit haline gelmiş gibi gözüküyor. Bu duruma çözüm arayan bilim insanları ise ufukta parlayan ve insanlar için olan yeni konseptlerin haberlerini çok geçmeden tüm dünya ile paylaşıyor. Merhaba yapay rahimler!
2017 yılında bilim insanları “BioBag” adını verdikleri ve yapay rahim görevi gören bir buluşa imza attılar. “Biobag” yavru kuzuları, fareleri yetiştirdi. Şimdilerde ise insanlar için EctoLife adında yapay bir rahim tesisinden söz ediliyor. Peki nedir bu yapay rahim tesisi, ne işe yarıyor ve bu tesiste bizi neler bekliyor, gelin birlikte göz atalım.
Bilim insanları 2017 yılında BioBag yapay rahim teknolojisiyle 105 ile 120 gün boyunca sekiz cenin kuzu yetiştirmeyi başarmıştı.
2021 yılında ise yapay rahimlerde 11 güne kadar fare embriyoları yetiştirildi.
Bu gelişmeler doğrultusunda da insanlar için ne yapabiliriz diye düşünen bilim insanları, yapay rahim tesisi “EctoLife’ın” ilk adımını attı.
EctoLife, gebe kalmakta zorlanan, rahmi olmayan, hamilelik döneminin sancılı süreçlerinde zorlanan ya da evlat edinme gibi zorlu ve uğraştırıcı dönemleri yaşamak istemeyen insanlar için tasarlanan bir konsept. Bilim insanları bu konseptin zamanla geleneksel doğumun yerini alabilecek güce sahip olduğunu ve büyük bir etki yaratacağını savunuyorlar. Peki nasıl oluyor da pamuğa ektiğimiz fasulyeler gibi kapsüllerde bebekler yetişiyor?
Tekmesiz ve bulantısız bir hamilelik için kapsüllerde büyüyen bebek fikri geliştirildi.
Yapay rahme düşecek ilk bebek tanesi için gerekli ilk adım elbette tüp bebek yoluyla sağlanan yumurta ve spermin birleşimi. Bu birleşim, canlı ve genetik olarak üstün embriyoların seçilmesine olanak tanıyor. Bu seçilim aynı zamanda embriyoyu yapay rahme yerleştirmeden önce aileden gelen kalıtsal genetik hastalıkları tanımak ve önlemek, doğum kusurlarını taramak gibi olanakların sağlanacağını varsayıyor.
Bilim insanları, yapay rahme yerleştirilen embriyo sonrasında ideal gebelik koşullarını sıcaklık kontrollü, enfeksiyonsuz bir rahim görünümünde olabileceğini de öngörüyor. Yapay bir göbek kordonu ile başlayan süreç, bebeğiniz oksijen ve beslenmesini sağlayabilir, atıklarını uzaklaştırıp bir biyoreaktörden geçirebilir ve bu süreçte enzimlenerek sürekli ve sürdürülebilir taze besin kaynağına dönüştürülebilir. Her şey harika gitmiyor mu?
Editor : Şerif SENCER