Teknoloji

Halka Arz Sonrası Borsada Batan Şirketler - Webtekno

Yıllar önce halka arz olup iflasın eşiğine gelen şirketler borsadan çıkarılarak arkasında binlerce mağdur bırakmıştı. Serimizin son bölümü sizlerle.

Halka Arz Sonrası Borsada Batan Şirketler - Webtekno
15-12-2023 18:13

Günümüzde ÖZETİ| halka arz olan şirketlerin birçoğunun bankalardan kredi alamaması ve borçlarını ödeyebilmek için halka arz oldukları bir başka tartışma konusu.

Ancak halka arzlara katılırken yine de şirketleri incelemekte fayda var. (Halka arz gelirlerinin nerelerde kullanılacağı, verilen taahhütler, finansal tablolar vs.)

50 yıllık pazarlama devi olan Akyürek Pazarlama (AKPAZ)

Akyürek Pazarlama Halka Arz

1964 yılında Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde küçük bir bakkalda ticaret hayatına başlayan Akyürek Pazarlama, hızla büyüyen bir şirket hâline geldi. Öyle ki 2013'ün Mayıs ayında gelindiğinde 2,60 TL değerleme ile halka arz olmuştu.

Halka arz sonrasında 120 milyon TL piyasa değerine ulaşan şirketin, arz öncesi borçlu olduğunu biliniyordu. Arzdan elde edilen 43 milyon TL, şirketin toparlanmasına yetmedi. 

2,60 TL ile halka arz olan şirketin hisseleri 1,40 TL’ye kadar düşmüştü. Aldığı kredileri ödeyemeyen şirket, mali krize girdi. O dönemde şirketin mali tablolarına bakıldığında 300 milyon TL’yi aşan bir borcunun olduğu biliniyor.

Bankalara olan borçlarını ödeyememesi nedeniyle icra gönderilen Akyürek Pazarlama, Borsa İstanbul tarafından Gözaltı Pazarı'na alınarak işlem görmesi yasaklandı.

3 yıl boyunca Gözaltı Pazarı'nda yer alan şirket, Gözaltı Pazarı'ndan çıkamadı; aksine yaşadığı finansal sorunların daha da büyümesiyle borsa kotundan 2018 yılında tamamen çıkarıldı.

Kaynak: BigPara - Hürriyet

Pazar Çeşitleri: