Teknoloji

Hacklenen Internet Archive, Nihayet Geri Döndü

Wayback Machine ile internet sitelerinin geçmiş hâllerini görmenizi sağlayan Internet Archive, geçen hafta büyük bir saldırıya uğramıştı ve verileri çaldırmıştı. Platform bugün tekrar kullanıma açıldı.

Hacklenen Internet Archive, Nihayet Geri Döndü
14-10-2024 14:37

1996’dan ÖZETİ| beri hayatımızda olan Internet Archive, şüphesiz internetteki en kullanışlı sitelerden biriydi. Öyle ki platform, Wayback Machine ismi verilen aracıyla internet sitelerinin geçmişteki hâllerini ekran görüntüleriye yoluyla görmemizi sağlıyordu. Ancak organizasyon, birkaç gün önce siber saldırıya uğramıştı.

9 Ekim Çarşamba günü gerçekleşen saldırıda 31 milyon civarı kullanıcı kaydını da içeren 6,4 GB civarı boyutta veri çalınmıştı. Maalesef o günden beri de kullanılamıyordu. Bugün nihayet beklenen gelişme yaşandı. Internet Archive ve Wayback Machine, resmen geri açıldı.

Şimdilik sadece okuma modu formatında açık

Kurucusu Brewster Kahle, devasa siber saldırının ardından sitenin resmen tekrar açıldığını belirtti. Ancak şimdilik sadece okuma odaklı olarak açıldığını belirtti. Ünlü isme göre şu anda devam etmek güvenli fakat her an yeni bir bakım gerekebilir. Bu da tekrar geçici süreliğine kapatılabileceği anlamına geliyor.

Şu anda Wayback Machine’i kullanabiliyorsunuz ve 916 milyar web sayfasına erişebiliyorsunuz. Ancak onları arşive eklemek mümkün değil. Araca buradan ulaşmanız mümkün.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER