Teknoloji

Güney Amerika Ülkesi Bolivya Hakkında Gerçekler - Webtekno

Tarihî ve kültürel bakımdan son derece zengin olan Bolivya, nüfusu, kabul ettikleri resmi dilleri ve yüz ölçümü ile Güney Amerika ülkeleri arasında öne çıkıyor. Peki yıllardır kendi halinde varlığını sürdürmeye çalışan bu ülkede yaşayan Türkler var mı? Bolivya hakkın

Güney Amerika Ülkesi Bolivya Hakkında Gerçekler - Webtekno
27-01-2024 12:37

Güney ÖZETİ| Amerika’da And Dağları’nın yüksek platolarında konumlanmış olan Bolivya, çok uluslu bir yapıya sahiptir. Zengin kültürel çeşitliliği ve doğal güzellikleriyle ile her yer yıl birçok turistin uğrak noktasıdır. 1809 yılında İspanya’ya karşı bağımsızlığını ilan etmiş olsa bile işgal ordusunun ülkeden tamamen çıkartılması 1825 yılına kadar sürmüştür. 

Bu içeriğimizde, İspanyollar'ın hükümdarlığı döneminde ''Yukarı Peru'' olarak da adlandırılan Bolivya’ya dair ilginç ve önemli gerçekleri ele aldık. Lafı daha fazla uzatmadan içeriğimize geçelim.

Bolivya hakkında bilgiler: 

37 farklı resmi dili var.İki başkente sahip.Bolivya’nın nüfusunun büyük kısmını yerli halk oluşturmaktadır.Güney Amerika’nın kalbi olarak anılır.Doğal kaynaklar üzerine kurulu bir ekonomileri var.Dünya'nın gezilebilir en büyük gölü Bolivya'da bulunmaktadır.Bolivya, adını siyasi lider Simon Bolivar’dan alıyorDünya'nın en büyük tuz yatağına sahipler.Ülkedeki bazı yollara bakarken nefesiniz daralabilir. 

37 farklı resmi dili var.

bolivyalı iki kız

Diğer Güney Amerika ülkelerinde olduğu gibi Bolivya’da da en çok konuşulan dil İspanyolcadır. Ancak, Kızılderili dil ailesine ait olan ''Quechua'' ve ''Aymara'' dilleri de oldukça yaygın bir şekilde konuşuluyor. 2009 yılında çıkartılan anayasa ile birlikte toplam 37 resmi dil kabul edilmiştir, ancak bunların bazıları artık tamamen yok olmuştur.

İki başkente sahip.

bolivya baskenti

Bolivya ile ilgili daha önceden bir şeyler duyduysanız, muhtemelen La Paz’ın ülkenin başkenti olduğunu düşünüyorsunuz. Ancak bu durum tamamen farklı. Bu bilgiden sonra aklınıza, “Peki bu ülkenin başkenti neresidir?” sorusu gelmiş olabilir, zaman kaybetmeden hemen cevabını verelim. La Paz, hükümetin yürütme ve yasama organlarına ev sahipliği yapıyor olsa da anayasal olarak başkent değildir. Anayasal açıdan başkent Sucre olarak kabul ediliyor. Bu iki başkent düzeni, Bolivya tarihinde yaşanan önemli politik olayların sonucunda ortaya çıkmıştır. Özellikle 19. yüzyılın başlarında bağımsızlıklarını kazandıkları yer olarak bilinen Sucre, ülke açısından oldukça önemli bir yere sahip.

Bolivya’nın nüfusunun büyük kısmını yerli halk oluşturmaktadır.

yerli bolivyalılar

Son yapılan sayımlara göre yaklaşık 12 milyon nüfusa sahip olan Bolivya’nın nüfus yapısı çeşitli etnik gruplardan oluşmaktadır. Bunların en büyükleri ise Quechua ve Aymara’dır. Nüfusun yaklaşık %55’ini yerli halkın oluşturduğu Bolivya, bu bakımdan Latin Amerika’da en fazla yerli nüfusa sahip ülkedir. Nüfusun büyük bir kısmı ülkenin de içinde bulunduğu coğrafyadan kaynaklı olarak kırsal bölgelerde yaşıyor. 

Peki Bolivya'da yaşayan Türklerin sayısı kaç?

Türkiye’nin 14 Şubat 2018’de La Paz’da bir Büyükelçilik açmasıyla beraber, iki ülke arasındaki ilişkilere yeni bir boyut kazandırdı. Ancak, Bolivya’da yaşayan Türklerin sayısı hakkında resmî kaynaklarda net bir bilgi bulunmuyor.

Güney Amerika’nın kalbi olarak anılır.