Teknoloji

Güneşe Bakınca Neden Hapşırma Krizine Giriyoruz?

Yaz aylarının gelmesi demek bazıları için hapşırık zamanı geldi demek. Birçok kişi güneşi gördüğü zaman dayanamaz ve hapşırma nöbetleri geçirir. İyi de güneş ve hapşırma arasında nasıl bir bağlantı var?

Güneşe Bakınca Neden Hapşırma Krizine Giriyoruz?
04-06-2024 11:52

Sadece ÖZETİ| güneşe değil flaş gibi ışıklara bakınca da hapşırma refleksi gelişiyor. Aslında bu durumun birden fazla adı var ama en yaygınları “fotik hapşırık refleksi” ve “güneş hapşırığı”. Siz artık kendi durumunuza en uygununu kullanabilirsiniz.

Gelelim o zaman neden hapşırık krizlerine girdiğimize. Sebepleri olduğu kadar eski zamanlardan teorileri de olan bir durum ile karşı karşıyayız.

Filozofların bu konuda bazı teorileri vardı. Önce büyüklerimizin sözleri ile başlayalım.

güneşe bakınca neden hapşırırız

Hapşırma sadece günümüzde değil eski zamanlarda da oldukça merak edilen bir konuydu ki yazılı kaynaklara bile geçmiş. Antik Yunan Filozofu Aristoteles’e göre güneşin sıcaklığı burnumuzu tahriş ediyor ve hapşırmaya neden oluyor.

İngiliz Filozof Francis Bacon ise güneş ışığı gözlerimizi sulandırıyor ve suyun burnumuzu gıdıklaması hapşırmayı tetikliyor.

Peki bilim ne diyor?

hapşırık refleksi

Temelde, gözlerimizden gelen sinyallerin beyindeki trigeminal sinirle etkileşime girmesiyle ilgili. Trigeminal sinir; yüz, burun ve ağız bölgesindeki duyuları kontrol eden büyük bir sinir. Güneş ışığı gözlere vurduğunda ise bu sinir aşırı uyarılıyor ve sonuç olarak hapşırma refleksi tetikleniyor. Sonra gelsin nöbetler.

Yanlış alarm!