![Gripte yeni semptomlar görüldü:](https://www.idrak34.com/files/uploads/news/default/gripte-yeni-semptomlar-goruldu-bu-seneki-daha-kotu.webp)
Grip, ÖZETİ| genellikle ateş, kas ağrısı, halsizlik, baş ağrısı ve kuru öksürük ile kendini gösteren, tam anlamıyla 8-10 hafta da iyileşme görülen mevsimsel bir hastalıktır. Ancak uzmanlar bu yıl, gripte yeni semptomlar görüldüğünü ve normalden daha uzun sürdüğünü belirtiyor. Yüksek ateş, şiddetli kas ağrısı gibi belirtilerle acil servislerin dolup taştığını vurgulayan uzmanlar, son zamanlarda gripte yeni semptomların görüldüğüne de dikkat çekiyor.
İşte bu yıl eskisinden daha tehlikeli hale gelen grip hakkında bilmeniz gerekenler ve yeni semptomlar…
1- Eskisinden Daha Uzun Sürebilir
Normalde belirtileri ve bitişiyle birlikte yaklaşık 8-10 haftada geçen grip, bu sene daha uzun vakitler alıyor. Başlangıçta normal bir soğuk algınlığı olarak kendini gösteriyor, zamanla hafiflemesi beklenirken etkisini hiç kaybetmeden daha da şiddetlenerek devam ediyor.
2- Uzun Süren Öksürük
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mustafa Bilazer, tedavi edilmeyen öksürüğün bu sene daha zor geçeceğini ve tedaviye geç başlandığında sinüzit, orta kulak enfeksiyonu, hatta zatürre gibi komplikasyonlara yol açabileceğini belirtiyor. Bunun yanı sıra sigara içen bireylerde, normal kişilere göre etkisi daha sarsıcı olabileceğinin de altını çiziyor.
3- İşitme Kaybı
Gripte yeni semptomlar görüldüğünü vurgulayan Op. Dr. Bilazer, özellikle son bir ayda grip nedeniyle orta kulak enfeksiyonlarının arttığını söyledi. Bunun sebebinin ise gribe bağlı orta kulak iltihabının, hızlı tedavi edilmediğinde işitme kaybına yol açması olarak gösterdi. Gripin yol açtığı iç kulak enfeksiyonları, işitme kaybının artmasına neden olabildiği bilinirken bu yılki şiddetli grip vakalarında, tedaviye erken başlanmazsa, hastaların işitme kaybı yüzde 50'ye kadar ulaşılabileceği gözlemlendi.
4- Yüz Felci
Gripte yeni semptomlardan bir tanesi de nadirde olsa görülen yüz felcidir. Kulak bölgesinde gerçekleşen ödem sebebiyle yüz sinirlerinin zarar görmesi yüz felcini tetikleyebilir. Bu tür vakalar çoğunlukla erken tedavi ile iyileşse de tedaviye geç kalındığında geri dönüşü olmayan etkiler bırakabiliyor.
Uzmanlar, gripten korunmak için en etkili yöntemin toplu ortamlarda maske takmak ve hasta kişilerden uzak durmak olduğunu belirtiyor. Aynı zamanda uzmanlar, bu yıl normalden daha uzun süren grip vakalarına yakalanmamak için grip belirtileri gözlemlendiğinde, hastalığın daha ileri boyutlara taşınmaması için hızlıca bir doktora başvurmanız gerektiğinin de altını çiziyorlar.
İlginizi çekebilir;
Grip deyip geçmeyin: Kalp gribi kalp yetmezliğine sebep oluyor!
Soğuk algınlığı ve gripte kullanılan takviyeler ne kadar faydalı? Meğer hiçbir faydası yokmuş!
Prof. Dr. Canan Karatay’dan grip aşısı uyarısı: "Her yıl yapılıyorsa, o aşı aşı değildir!"
Editor : Şerif SENCER