Teknoloji

Google antitröst davasından kaçmak için o servisini başka bir şirkete devredecek

Haber 7 - ABD'de Google tröst olmakla suçlanıyor. Bu nedenle de Google'a yakında antitröst davası açılacak. Google, bu davadan kaçmak için milyonlarca lira kazandığı servisini Alphabet'e devretmeye karar verdi.

Google antitröst davasından kaçmak için o servisini başka bir şirkete devredecek
10-07-2022 15:12

Google'ın, ÖZETİ| ABD'de Adalet Bakanlığı tarafından olası bir antitröst davasını engellemek için en çok para kazandığı servisinden taviz vermeye hazırlanıyor. 

The Wall Street Journal'da yer alan bir rapora göre şirket Google Ads bölümünü Alphabet altında ayrı bir şirkete aktaracak. Google'nin reklam servisini yeni şirkete aktarmasıyla yeni şirketin değeri on milyarlarca doları bulacak.

Google'ın devasa reklam teknolojisi, ABD ve AB'de yasal düzenleyicilerin yoğun incelemesi altında. Google, Avrupa Birliği (AB) tarafından devam eden bir antitröst soruşturmasını ağır bir para cezası ödememek için YouTube'da  üçüncü taraf reklam platformlarına izin vermeyi AB'ye teklif etmişti. ABD'de Google, reklam teknolojisi işinin "yanlış, aldatıcı veya yanıltıcı eylemler" yaparak rakiplerine zarar verdiğini iddia eden Teksas'ta devam eden bir davayla da karşı karşıya.

Google, Google Ads servisini Alphabet'e devretmesi şirketin kişiselleştirilmiş reklam pazarını bırakıyor şeklinde yorumlansa da Google, reklam teknolojisi işini "satmak veya reklam pazarından çıkmak için hiçbir planı olmadığını" söyledi. Bir Google sözcüsü konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Endişelerini gidermek için yetkililerle yapıcı bir şekilde ilişki kuruyoruz. Reklam teknolojisindeki şiddetli rekabet, çevrim içi reklamları daha alakalı hale getirdi, ücretleri düşürdü ve yayıncılar ve reklam verenler için seçenekleri genişletti." dedi. 

Açıklamadan da anlaşılacağı üzere Google reklam işini bırakmıyor. Alphabet, Google ve Google'a ait diğer şirketleri bir çatı altına almak amacıyla 2015 yılında kurulan çok uluslu bir şirket. Google reklam işini ayrı bir şirket altında yeniden piyasaya sürerek ABD ve AB'nin istekleri doğrultusunda yeniden yapılanma sürecine girecek. Bu sayede milyarlarca dolar ceza ödemekten kaçınmaya çalışacak.