Dinozorların ÖZETİ| sonunu getiren göktaşı gibi bir göktaşına karşı insanlık olarak bizim de pek bir savunmamız bulunmuyor. Öte yandan bu gök cisimlerinin uzaydaki yolculukları bazen çok yavaş bazen çok yüksek hızlarda gerçekleşebiliyor. Biri dağ boyutlarında biri ise oldukça ufak iki göktaşı yakın zamanda gezegenimizin "burnunun dibinden" geçip gidecek.
Avrupa Uzay Ajansı'ndan gelen açıklamaya göre her iki göktaşının da gezegenimize çarpma riski yok. Hâliyle bu açıdan rahat bir nefes alıp bu göktaşlarının geçişini izleyebiliriz. Bir teleskop ya da dürbün yardımıyla görülebilecek olan bu gök cisimlerini The Virtual Telescope Project canlı yayınıyla takip etmek mümkün olacak. Yayın burada yer alan linkten gerçekleştirilecek.
Devasa göktaşı Asteroid (415029) 2011 UL21
Dünya yakınlarından geçen en büyük asteroidler arasında yer alan Asteroid (415029) 2011 UL21, yaklaşık 2,25 kilometre çapında ve bugüne kadar gezegenimizin yakınlarından geçen gök cisimlerinin yüzde 99'undan daha büyük. Bu kadar iri göktaşları "gezegen katili" olarak sınıflandırılıyor. Dinozorların sonunu getiren Chicxulub adlı göktaşının çapının ise 10 kilometreden biraz fazla olduğu tahmin ediliyor. Yaklaşık 6,6 milyon kilometre mesafeden geçecek olan göktaşı görsel bir şölen oluşturacak, bize dinozorlar ile aynı sonu yaşatmayacak.
Asteroid 2024 MK
Bu göktaşı diğerinden çok daha küçük olsa da gökyüzünde çok daha parlak bir şekilde gözükecek. Yaklaşık 260 metrelik bir çapa sahip olan göktaşı, yaklaşık 300 bin kilometre mesafeden geçecek. Bu mesafe, Dünya ile Ay arasındaki uzaklığın kabaca yüzde 77'sine tekabül ediyor.
Editor : Şerif SENCER