Teknoloji

Geri Vitese Geçerken Hissettiğimiz Sarsıntının Nedeni Ne?

Genellikle otomatik araçlarda vites geçişi sırasında bir sarsıntı yaşanabiliyor. Bu durum, sürücüler için rahatsız edici olabiliyor. Özellikle yoğun bir trafikte, sıklıkla dur kalk yapan bir sürücü için bu titreme, sürüş konforunu da olumsuz olarak etkiliyor.

Geri Vitese Geçerken Hissettiğimiz Sarsıntının Nedeni Ne?
07-01-2025 13:08

Peki ÖZETİ| neden vites geçişi sırasında bu sarsıntıyı hissediyor olabiliriz hiç düşündünüz mü?

Özellikle otomatik şanzımanlı araçlarda hissedilen bu sarsıntı, manuelde de hissediliyor mu?

Öncelikle bu “sarsıntı” neden olur ona bakalım.

vites

Otomatik vitesli araçlar, herkese daha kolay gelse de aslında manuel şanzımanlı araçlara göre daha karmaşık bir yapıya sahip. Dolayısıyla vites geçişi sırasında meydana gelen titremeler, bazen bu sistemdeki tork konvertörü, şanzıman yağı gibi çeşitli parçalardan kaynaklanabiliyor. Tabii bu sarsıntının da birden fazla sebebi olabilir.

Öncelikle otomatik araçların düzenli bakımları, şanzıman sisteminin sağlıklı çalışması için oldukça önemli. Bakım ihmal edildiğinde, şanzıman sıvısının seviyesi düşebilir ya da yağı kirlenebilir. Bu da vites geçişlerini zorlaştırarak sarsıntılara sebep olur.

Bakımları tam, ancak hâlâ sarsıntı hissediliyorsa o zaman şanzımanında sorun olabilir.

otomatik vites

Şanzıman takozları, aracın şanzımanını yerinde tutarak titreşimlerin araç içine iletilmesini engelliyor. Ancak zamanla bu takozlar aşınarak işlevini yitirebiliyor. Bu durumda şanzıman, düzgün çalışmadığı için vites geçişleri sırasında hissettiğimiz o sarsıntı meydana gelebilir.

Baktık ki şanzımanda da sıkıntı yok, peki yağ sızıntısı olabilir mi?

Otomatik araç sisteminde, dişliler arasındaki sürtünmeyi azaltmak için özel yağlar kullanılıyor. Ancak bu yağın sızması, şanzımanın düzgün çalışmasını engelleyebiliyor. Eğer şanzıman yağı sızarsa, dişliler düzgün bir şekilde birleşmez, bu da titreşime sebep olur.

Vites değiştirme, otomatik araçlarda balatalarla sağlanıyor.