Özellikle ÖZETİ| genç okurlarımız sık sık ailelerinin “Erken yat, sabah okula gideceksin” gibi uyarılarını duyuyordur, bizler de gençliğimizde aynı uyarıları duyduk ve aynı sorunları yaşadık. Yeni bir araştırma, geç saatlerde yatan gençler ile erken yatıp erken kalkan gençlerin beyin gelişimleri arasında fark olup olmadığını inceledi. Sonuç olarak ailelerimiz erken yatma baskısında tam olarak haksız olmayabilirler.
Geç saatlere kadar ayakta kalan gençler, davranış sorunları yaşamaya ve beyin gelişimlerini daha geç tamamlamaya eğilimliler. Neyse ki bu durum, duygusal açıdan sorun yaşamalarına neden olmuyor.
Geç uyumak sorunlara neden olabiliyor.
Gençlerde gece geç yatma davranışı çok sık görülebiliyor. Araştırmacılara göre bu davranışın 12-13 yaşında ortaya çıkması durumunda gençler okulda davranışları açısından sorun yaşayabiliyor. Bu gençler ayrıca sinirli olmaya, kuralları bozmaya ve davranış sorunları yaşamaya daha açık oluyorlar.
Okul saatlerini göz önüne aldığımızda gençlerin gece geç saatte yatmaları, bu türden sorunların ortaya çıkmasını oldukça normal hale getiriyor. Neyse ki bu durum kalıcı şekilde duygusal problemlere neden olmuyor.
Erken yatıp erken kalkan gençlerin beyinlerindeki beyaz madde miktarı daha fazla oluyor.
Araştırmanın bir diğer dikkat çekici noktası ise erken yatıp erken kalkmayı tercih eden gençlerin yetişkinliklerinde, beyinlerindeki beyaz madde miktarı daha fazla oluyor. Beyaz madde miktarı ne kadar fazla olursa, ilerleyen yaşlarda bilişsel becerilerin kaybı da o derece az oluyor.
200’den fazla gencin ve ebeveynlerinin katılımıyla gerçekleştirilen çalışmada, gençlerin ve ailelerinin doldurduğu anketlerden gelen sonuçlar, beyin gelişimindeki farklılıkları gösteren daha önceki bir çalışma ile karşılaştırıldı. Bilim insanları, uyku düzeninin değiştirilmesi durumunda sorunların engellenebileceğini belirtti. Melbourne Üniversitesi’nden Rebecca Cooper liderliğinde yapılan çalışma yakın zamanda yayımlanacak.
Editor : Şerif SENCER