Teknoloji

Gelecekte Yaşlılar Genç Görünebilir mi? Hem de Estetiksiz!

Bilim dünyası yaşlanmanın önüne geçebilmek ve bu süreci yavaşlatabilmek adına çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Yaklaşık 10 yıl önce fareler üzerinde yapılan iki farklı deney, yaşlanma sürecinin geri çevrilebilmesi noktasında bilim insanlarını bir hayli heyecanlandı

Gelecekte Yaşlılar Genç Görünebilir mi? Hem de Estetiksiz!
08-04-2023 15:18

İlk ÖZETİ| deneyde, farelere bir tür kimyasal veren ve bu maddenin yaşlanma üzerinde herhangi bir etkisinin olup olmadığını gözlemleyen araştırmacılar; bahsi geçen “gençlik ilacı”nın verilmesinin ardından yaşlı olanlarının, altı aylık farelerle aynı etkilere sahip olduğunu keşfetti. Bir diğer deneyde ise dört molekülün karışımından oluşan Yamanaka faktörünün farelere enjekte edilmesi, aynı şekilde hayvan hücrelerinde bir gençleşme eğilimi gösterdi.

Yaşlanmayı tersine çevirip gençleşmeyi hedefleyen bu çalışmalar, şimdilerde fareler üzerinde test edilse de bilim insanları, daha fazla çalışma ve testlerle insanlar üzerinde de bu etkinin görülebileceğini öngörüyor.

Araştırmacılar mutasyonların geri çevrilemediğini bildikleri için, mitokondri DNA’sının yaşlanmayla beraber mutasyona uğraması yoluyla, ilk etapta bu sürecin geri döndürülebilmesinin mümkün olduğunu pek düşünmüyordu.