Sağlık

Gazzeli doktor Vafi Atalay Türkiye'de çığır açtı! Bütün dünyadan akın var

Prof. Dr. Vafi Atalay, Haber7’ye önemli değerlendirmelerde bulundu. Geliştirdiği yöntemlerle ameliyatsız yöntemler sunan Atalay, cerrahi yöntemlerdeki riskleri de ortadan kaldırarak dünyanın ilgisini üzerine çekti.

Gazzeli doktor Vafi Atalay Türkiye'de çığır açtı! Bütün dünyadan akın var
05-02-2025 18:13

Haber7 ÖZETİ| – ÖZEL

Gazze’den Türkiye’ye gelerek önemli çalışmalara imza atan Profesör Dr. Vafi Atalay, öncü buluşlarla tıp dünyasında çok konuşulan isimler arasında yer alıyor.

‘Wafi Prosedürü’nü geliştiren Prof. Dr. Vafi Atalay, bağırsak hastalıkları ve kolon operasyonlarında devrim niteliğinde yöntemler geliştirerek milyonlarca hastanın en büyük sorunlarından birini çözüme ulaştırdı. Geleneksel cerrahi müdahalelerin yan etkilerini ve risklerini ortadan kaldırmayı başaran Prof. Dr. Atalay, ev tipi cihaz ile anal problemleri ortadan kaldıran bir icat ortaya koydu.

Prof. Vafi Atalay, çok sayıda insanın söylemeye çekindiği hastalıkları,geliştirdiği cihazla ev ortamında mahremiyet sınırlarını koruyarak yaşlı insanların bile tedavi olabileceğini vurguladı.


Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi'nde faaliyet gösteren Wafi Sağlık’ın kurucusu Vafi Atalay, HABER7’ye önemli değerlendirmelerde bulundu.

Vafi Atalay

ÜNİVERSİTEYİ TÜRKİYE’DE OKUDU ÜLKESİNDE YAPILAMAYAN AMELİYATLARI GERÇEKLEŞTİRDİ

Önemli bilimsel buluşlara ve çözümlerle dünyanın konuştuğu isim haline gelen Prof. Dr. Vafi Atalay, Türkiye'ye 27 yıl önce Filistin'in Gazze Şeridi'nden geldiğini söyledi. Atalay, "Ben buraya 1997'de geldim. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldum ve uzmanlığımı ise Marmara Üniversitesi Genel Cerrahi bölümünde tamamladım." dedi.

Bazı cerrahi teknolojileri Filistin'e taşıdığını belirten Prof. Vafi Atalay, bir yıl Filistin'de çalıştığını, Şüheda El Aksa Hastanesi'nde Genel Cerrahi bölümünü kurarak başkanlığını üstllendiğini söyledi. Yurt dışında uygulanan laparoskopi gibi teknolojik eksiklikleri tamamlayarak daha önce yapılmayan ameliyatları Gazze'de uyguladığını ve oradaki gençlere öğrettiğini söyledi.

GAZZE'DEN TÜRKİYE'YE GELDİ 70 İLMÎ ÇALIŞMAYA KATKI VERDİ

Vafi Atalay, 14 yıl önce başlayan Türkiye serüvenini şu sözlerle anlattı:

    “Marmara Üniversitesi’nden öğretim üyeliği için bir teklif aldım. 2011 yılında Türkiye’ye döndüm ve o zamandan beri Marmara Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak devam ediyorum. 70'e yakın bilimsel çalışma yaptım ve dünyanın çok çeşitli çok saygın dergilerinde çalışmalarım yayınlandı, çok şükür.”

Vafi Atalay bilimsel çalışmalarını Marmara Üniversitesi çatısı altında sürdürüyor.

GELİŞTİRDİĞİ TEDAVİ 25 ÜLKEDE UYGULANDI

Prof. Dr. Atalay, “kimyevi ablasyon” yöntemiyle anal fistül tedavisi üzerine yaptığı çalışmanın Amerika’nın en prestijli tıp dergilerinden birinde yayınlandığını ifade ederek, “Bu yöntem, Türkiye’de başarıyla uygulandıktan sonra 25 farklı ülkede kullanılmaya başlandı. Artık dünyanın farklı bölgelerinden hastalar bu tedavi için bize geliyor.” ifadelerini kullandı.

GAZ VE DIŞKI KAÇIRMA SORUNUNA AMELİYATSIZ ÇÖZÜM

Anal fistül hastalığının özellikle gaz ve dışkı tutamama gibi büyük sıkıntılara yol açtığını belirten Prof. Atalay, geliştirdiği yöntemin hastaların hayat kalitesini önemli nispette artırdığını söyledi. Geleneksel yöntemlerin büyük ameliyatlar gerektirdiğini fakat yeni teknikler sayesinde anestezi bile kullanılmadan hastaların tedavi edilebildiğini vurguladı.

Vafi Atalay, tedaviyle ilgili şu ifadelerde bulundu:

“Gümüş nitrat bazlı kimyevi bir maddeyle, ameliyat gerektirmeyen bir tedavi geliştirdik. Bu yöntemle hastanın günlük hayatına ara vermesine gerek kalmadan, yüksek başarı oranıyla anal fistül hastalığını tedavi edebiliyoruz. Şu ana kadar yapılan uygulamalarda hastaların büyük çoğunluğunda olumlu sonuçlar aldık.”

Vafi Atalay

BAĞIRSAK HASTALARINA TORBA TAKILMADAN TEDAVİ

Bağırsak ameliyatlarının büyük kısmında kolostomi (torba takılması) zorunluluğu olduğunu söyleyen Vafi Atalay, bu durumun hastalar için hem fiziki hem de psikolojik açıdan büyük sıkıntılara neden olduğu ifade etti.

Geliştirdiği 'Wafi Prosedürü' ile bu sorunun önüne geçilebildiğini belirten Atalay, şöyle konuştu:

“Kolostomi torbası, hastalar için ciddi bir hayat değişikliği anlamına geliyor. Dışkının bir torbaya toplanması, kötü koku ve hijyen sorunlarına yol açıyor, hastaların psikolojisini de olumsuz etkiliyor. Benim geliştirdiğim Wafi Prosedürü sayesinde bağırsak dışarı alınmadan ameliyat yapılabiliyor. Böylece hastalar doğal yollarla dışkılamaya devam edebiliyor ve kolostomi torbası kullanmak zorunda kalmıyorlar. Kolostomi torbası olmadan yaşamak isteyen hastalar, araştırmalar yaparak bu yönteme ulaşıyor ve bizimle iletişime geçiyor. Şu an Türkiye’de ve dünyada binlerce hasta, bu yöntemle sağlığına kavuştu.”

Wafi Prosedürü

AMERİKALI PROFESÖRDEN İŞBİRLİĞİ TEKLİFİ

İlk hastalar üzerinde yapılan araştırmaların Avrupa’nın en saygın tıp dergilerinden Colorectal Disease’de yayınlandığını belirten Prof. Dr. Atalay, geliştirdiği yöntemin uluslararası bilim camiasında büyük yankı uyandırdığını ifade etti.

Vafi Atalay, New York Üniversitesi'nden bir profesörün Türkiye'ye gelerek Wafi Prosedürü üzerine kendisiyle ortak çalışma yapmak istediğini söyledi. Atalay şöyle devam etti:

"100 hasta üzerinden yaptığımız kapsamlı ve karşılaştırmalı çalışma, Vafi Prosedürünün geleneksel ameliyatlara kıyasla hastalara daha fazla avantaj sağladığını bilimsel olarak kanıtladı. Bu çalışma, şu an dünyadaki en prestijli tıp dergilerinden birinde yayınlanmak üzere değerlendiriliyor."

Atalay, ilmî çalışmalarının sadece akademik başarı amaçlı olmadığını belirterek, “Biz hastaların mağduriyetini gidermek için bu araştırmaları yapıyoruz. Bu, aynı zamanda ahiret için bir yatırımdır” dedi.

Profesör Vafi Atalay

MAHREMİYETİ KORUYAN EV TİPİ CİHAZ

Prof. Dr. Atalay, bağırsak ve makat hastalıkları üzerine yaptığı yeniliklerin sadece cerrahi yöntemlerle sınırlı olmadığını belirterek, doğum sonrası veya yaşlanmaya bağlı olarak makat kası zayıflayan hastalar için bir cihaz geliştirdiğini söyledi.

Vafi Atalay, şöyle konuştu:

“Bu cihaz, makat kaslarını güçlendirmeye yardımcı oluyor ve bağırsak kontrolünü artırıyor. Büyük abdestini tutamayan hastalar için büyük bir kolaylık sağlıyor. Evde herhangi bir yaşlı tarafından bile kullanılabilecek bir cihaz geliştirdik ve oldukça başarılı sonuçlar elde ettik.”

HER 100 KİŞİDEN 7’Sİ BU PROBLEMİ YAŞIYOR

Geliştirdiği cihazın, mevcut ‘biyofeedback’ yöntemlerinden daha konforlu ve maliyet etkin olduğunu vurgulayan Atalay, “Hastaların evde, tamamen mahremiyet içinde tedavi görebilmesi büyük bir avantaj. Bu cihaz sayesinde birçok hasta çekinmeden ve zahmetsizce makat kaslarını güçlendirme imkanına sahip olacak” ifadelerini kullandı. Hastanedeki teavilerin büyük maliyetler getirdiğini de sözlerine ekledi.

Doğum sonrası kadınlarda, hemoroid ameliyatı geçiren hastalarda, fissür ameliyatı sonrası ve diyabet hastalarında sıkça görülen dışkı kaçırma sorununun toplumda yüzde 7 oranında rastlanan ciddi sağlık problemi olduğunu söyleyen Atalay, bu sorunun hastalar tarafından çoğu zaman gizlendiğini dile getirdi. Atalay, geliştirdiği cihaz sayesinde, hastaların bu süreçte evde daha rahat bir tedavi süreci yaşayacağını belirtti.

Wafi Prosedürünün yaygınlaşmasıyla birlikte Türkî cumhuriyetler, Avrupa, Rusya ve Arap ülkelerinden birçok hastayı tedavi ettiğini belirten Prof. Dr. Atalay, yurt dışından hasta kabul eden bir merkez haline geldiklerini belirtti.

Vafi Atalay

Başarının Allah'tan olduğunun altını çizen Prof. Atalay, kendisinin bir mücadele hikayesi ortaya koyduğunu kaydetti.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER