Gündem

Frederick C. Beiser’den ‘Dünya Acısı’

Yüzyılın ikinci yarısının kötümserlik tartışması, ikincil literatürde büyük ölçüde göz ardı edilmiştir ve Frederick C. Beiser’in Say Yayınları tarafından yayımlanan Dünya Acısı (Weltschmerz), 1880’lerden bu yana, onu yeniden incelemeye ve ortaya attığı önemli felse

Frederick C. Beiser’den ‘Dünya Acısı’
26-10-2022 01:22

Dünya ÖZETİ| Acısı (Weltschmerz), 19. yüzyılın ikinci yarısında Alman felsefesine egemen olan kötümserliğe dair bir çalışma. Kötümserlik, aslında hayatın yaşamaya değmediği teorisiydi. Bu teori, felsefesi 1860’larda Schopenhauer tarafından Alman felsefesine tanıtıldı.

Frederick C. Beiser de dilimize Nagehan Yanar’ın çevirdiği ve Say Yayınları tarafından yayımlanan incelemesinde, Almanya’da felsefenin gündemini bilimlerin mantığından uzaklaştıran ve yaşamın değerinin incelenmesine doğru değiştiren Schopenhauer’in kötümserliğinden doğan yoğun ve uzun tartışmayı irdeliyor.

Kötümserliğin başlıca savunucularını (Philipp Mainländer, Eduardvon Hartmann ve Julius Bahnsen) ve başlıca eleştirmenlerini, özellikle Eugen Dühring ve Yeni-Kantçıları ele alıyor.

Yüzyılın ikinci yarısının kötümserlik tartışması, ikincil literatürde büyük ölçüde göz ardı edilmiştir ve Dünya Acısı (Weltschmerz), 1880’lerden bu yana, onu yeniden incelemeye ve ortaya attığı önemli felsefi sorunları analiz etmeye yönelik ilk girişim niteliğinde.

Dünya Acısı (Weltschmerz) / Frederick C. Beiser / Çeviren: Nagehan Yanar / Say Yayınları / 528 s. / 2022.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER