Teknoloji

Fotoğraf ile Depresyonu Tespit Eden Uygulama Geliştirildi

Bilim insanları, yapay zekâdan güç alan yeni bir uygulama geliştirdi. "MoodCapture" isimli bu uygulama, çektiği selfie'lerle kişinin depresyon seviyesini ölçüyor. Erken aşamadaki uygulama, daha şimdiden yüzde 75'in üzerinde doğruluk seviyesi sunuyor.

Fotoğraf ile Depresyonu Tespit Eden Uygulama Geliştirildi
01-03-2024 11:52

ABD'de ÖZETİ| hizmet veren Dartmouth Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bir grup bilim insanı, ilginç bir mobil uygulama geliştirdi. "MoodCapture" olarak isimlendirilen ve yapay zekâdan güç alan bu uygulama, kullanıcıların çektiği selfie'ler ile depresyonda olup olmadığını anlamasını sağlayacak. Henüz prototip aşamada olan uygulama, gelecekte pek çok kişi için kritik önem arz edebilir gibi görünüyor.

MoodCapture'ın çalışma mantığı ise alıştığımız kamera uygulamalarından biraz farklı. Çünkü bu uygulamayı kullanırken, kendi görüntünüzü dilediğiniz zaman ve dilediğiniz yerde çekemiyorsunuz. Uygulama, ekran kilidini açtığınız bazı zamanlarda selfie kamerayı kullanarak birden çok fotoğraf çekimi yapıyor. Bunun aslında mantıklı bir nedeni var. Uygulama, zamanı spontane belirleyerek, kullanıcının duygularını bastırması ihtimalinin önüne geçiyor.

Peki bu uygulama nasıl geliştirildi?

depresyon tespit eden uygulama

Araştırmacılar, MoodCapture'ın yapay zekâ destekli algoritması için geçmişte majör depresif bozukluk tanısı konmuş olan 177 kişiye ait verileri kullandılar. Katılımcılar, 90 gün boyunca 8 maddelik bir anketi doldurdular. Bu ankette  "Kendimi üzgün, depresyonda veya umutsuz hissediyorum" gibi maddelere, "Katılıyorum" veya "Katılmıyorum" gibi yanıtlar veren katılımcılar, aynı gün içerisinde haberleri olmadan fotoğraflandılar


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER