Teknoloji

Film Disklerine Neden Blu-ray Denir?

DVD’nin yerini oldukça hızlı bir şekilde alan Blu-ray, optik bir disk formatıdır. 2006’da piyasaya sürülen bu format, genellikle depolama alanının DVD’ye göre 2 katı fazla oluşuyla ön plana çıkar. Peki bu disklerin adı neden Blu-ray’dir?

Film Disklerine Neden Blu-ray Denir?
21-05-2024 19:08

Söz ÖZETİ| konusu bu formatın rengi ise aslında isminin “Blue-ray” olması beklenir. Rengi dışarıda bıraktığımızda da işler karışır ve daha büyük soru işaretleri ortaya çıkar.

Sözü uzatmadan bu disklere neden bu ismin verildiğine bakalım.

Blu-ray’e bu ismin verilmesinin sebebi aslında kullanılan lazerle ilgilidir.

blu-ray

Blu-ray’de, CD ve DVD’de kullanılan kızılötesi veya kırmızı lazerin aksine mavi bir lazer kullanılır. Esasen mavi mor karışımı olan bu lazer, verileri okumak ve yazmak için tercih edilir.

Ayrıca mavi lazer, kırmızı lazere göre daha sıkı bir dalga boyu kullanır ve üreticilerin, DVD ile aynı boyuttaki bir diske daha fazla veri aktarmasına olanak sağlar. Örneğin tek katmanlı bir disk, 25 GB’a kadar bir depolama sağlarken Blu-ray’de bu alan 50 GB’tır. 

Yine DVD’nin verileri, diskteki katmanlar arasına sıkıştırılmışken Blu-ray’deki diskin verileri, yüzeye daha yakındır.

blu-ray

Bu, diskteki veri çukurlarının DVD’dekinden çok daha küçük olduğu ve daha küçük bir ışın kullanarak okunmasına olanak sağlar. Bu noktada akıllara bir soru daha gelir: Blu-ray’in ismi, mavi lazer kullanımına dayanıyorsa, ismi neden "Blue-ray" değildir? 

Çünkü ismin ticari bir marka olarak tescil edilebilmesi için “e”, formatı geliştiren şirketler grubu tarafından kasıtlı olarak saf dışı bırakılmıştır ve mavi gibi oldukça yaygın kullanılan bir kelime ticari marka olamaz. 

Kaynaklar: Blu-ray

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER