Teknoloji

Fillerin Hafızaları Her Şeyi Kaydedecek Güçte mi?

Bir şeyi hiç unutmayan birisine “fil hafızalı” deriz veya fillerin hiçbir şeyi unutmadıklarını mutlaka duymuşuzdur. Peki bu gerçekten de böyle mi, yoksa sadece deyim olarak kullandığımız alelade bir ibare mi?

Fillerin Hafızaları Her Şeyi Kaydedecek Güçte mi?
14-03-2023 21:18

Bir ÖZETİ| fil yavrusu videosuna denk geldiyseniz muhtemelen ne kadar sevimli olduklarını düşünmekten kendinizi alamamışsınızdır. Bu muhteşem canlılar sevimli oldukları kadar oldukça zekiler de. Fillerin yaşadıkları bölge, zekalarının bu denli kıvrak olmasında bir etken olabilir. Çünkü avlanma riskinden kaçınabilmek için bilgileri işleyerek yeri geldiğinde hatırlayabilen bir beyne sahip olmaları, hayatta kalmaları için gereklidir.

Bu sevimli hayvanların 4.5 kg ağırlığında, en az insan beyni kadar kuvvetli, dahiyane ve anıları kaydeden belleği sizce en fazla ne kadar güçlüdür? Gelin, birlikte inceleyelim.

“Filler asla unutmaz” sözü, bilimsel olarak doğru kabul ediliyor.

fil ve yavrusu

Filler, bulundukları sürüleri tanıyorlarken bir başka sürüdeki 30’a yakın farklı filleri görerek ya da koklayarak ayırt edebilme yeteneklerine sahipler. Bu yetenek, göç zamanlarında ya da düşman olma potansiyeli olan başka fillerle karşılaşıldığında çok faydalı oluyor.

Ayrıca tehlikenin geldiğine dair ipuçlarını hatırlayıp ayırt da edebiliyorlar. Bunların yanında ziyaretlerinden çok uzun bir süre sonra bile mekânları hatırlayabiliyorlar.

Tıpkı insan gibi birçok anıyı hatırlıyorlar.

fil sürüsü

Fil hafızasının en ilginç kısmı ise hayatta kalmayla alakasız olan anıları da tutması. Filler sadece kendi sürüsündeki üyeleri hatırlamakla kalmıyor, aynı zamanda onlarda güçlü bir izlenim bırakan diğer canlıları da hatırlıyorlar.

Mesela, birlikte sirkte kısa süre gösteri yapmış iki fil, 23 yıl sonra yolda karşılaştıklarında seviniyorlar. Kendi türlerinin dışında da canlıları tanıyabiliyor, arkadaş oldukları insanları da seneler sonrasında hatırlıyorlar.

Filler, en büyük beyne sahip kara hayvanlarıdır.

Fil beyni #blur-img{ filter: blur(32px); -webkit-filter: blur(32px); cursor:pointer; } /* Position text in the middle of the page/image */ .blur-bg-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: bold; position: absolute; top: 50%; left: 50%; transform: translate(-50%, -50%); z-index: 2; width: 80%; padding: 20px !important; text-align: center; cursor:pointer; }

Uyarıcılara cevap vermekten daha fazlasını yapan fillerin beyinleri oldukça büyüktür. Aynı zamanda etkileyici bir ensefalizasyon (beyin büyümesi) katsayısına da sahipler. Bu, bir hayvanın vücuduna oranla olması beklenen beyin büyüklüğüdür.

Ayrıca fillerin IQ’su neredeyse şempanzelerinki kadar yüksektir. Yani beyinleri, bizim beynimiz kadar nörona ve sinapse, çok gelişmiş bir hipokampus ve serebral kortekse sahiptir.

Olası bir kuraklık durumunda, hafızaları daha önemli bir hal alıyor.