Beyindeki ÖZETİ| kan akışının bozulması ve beyin hücrelerinin ölümüyle ortaya çıkan inme (felç) durumu, kişinin vücudunun belirli bir bölümündeki fonksiyonlarını kısmen ya da tamamen kaybetmesine yol açıyor. Hayat boyu sürebilen bu durumun uzun yıllar sonra ortadan kalkması ise çok da duyulan bir şey değil.
Geçtiğimiz günlerde yayımlanan yeni araştırmayla birlikteyse felce karşı yeni bir umut oluştu. Bilim insanları, iki felçli bireyin geliştirilen yeni bir yöntem ile vücut fonksiyonlarını geri kazanmasını sağladı. Bu bireylerden birisi, dokuz yıldır felçliydi ve sol kolunu ve elini hareket ettiremiyordu.
Felcin önüne geçen bu yöntem nedir?
Pittsburgh Üniversitesi’nde görev yapan ekip, geliştirdikleri deneysel yöntemde omuriliğin belirli bir noktasına bir çift ince metal elektrikli implant yerleştirdi. Bu nokta, kişinin felç geçirdiği noktaya bağlı olarak istenilen sinir ağının bulunduğu nokta oluyordu.
Omuriliğe yerleştirilen bu cihaz açıldığında, cihazdaki elektrotlar omuriliğe elektrik sinyalleri gönderdi. Bu akım, kasları hareket etmeye zorlamanın aksine harekete yardımcı olmak için omurgadaki sinirsel ağın iletişimini güçlendirmeyi hedefliyordu.
Bir diğer deyişle omurilikteki sinirlerden geçen zayıf sinyaller güçlendiriliyor, kişinin hareket etmesinin sağlanması isteniyordu.
İki kişi, vücut fonksiyonlarını yeniden kazandı:
Deneysel yöntemin çalışmasında yer alan iki kişi de farklı türlerde felce sahipti. Fakat her iki kişi de kollarını ve ellerini hareket ettirmeye başlayabildi. Kişiler, bu tedavi yöntemine bir ay boyunca haftada beş gün ve günde dört saat olacak şekilde maruz kaldı.
Cihaz aktifken ve kapalıyken, kişilerin kollarını ve ellerini hareket ettirme kabiliyetleri arasındaki fark da yukarıdaki videoda gösterildi. Felçli kişilerden birisi olan Heather Rendulic, dokuz yıl sonra ellerini tekrar açıp kapatabildi.
Öte yandan Birleşik Krallık İnme Derneği’nden Dr. Rubina Ahmed, araştırmanın henüz erken aşamalarda olduğunu ve cerrahi implanların herkes için uygun olmayabileceğini ifade etti. Ahmed, daha geniş bir kitlenin kullanabileceği stimülasyon yöntemlerinin de test edildiğini açıkladı.
Yeni yöntem ile elde edilen sonuçlar Nature'da yayımlandı.
Editor : Şerif SENCER