Gündem

Fatma Şahin'den Haber7'ye önemli açıklamalar: Gaziantep'i kısa sürede ayağa kaldıran

45 gündür deprem bölgesinde yaraları sarmak için mücadele eden Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin, Haber7'ye konuştu. Önemli tespitlerde bulunan Şahin, depremin yerle bir ettiği yerlerin nasıl ayağa kaldırılacağını anlattı.

Fatma Şahin'den Haber7'ye önemli açıklamalar: Gaziantep'i kısa sürede ayağa kaldıran
21-03-2023 10:27
"15 ÖZETİ| gün içerisinde konteyner talep eden herkesin talebini yerine getirmiş olacağız.""Sen ben yok, biz varız modeli. Kardeşlik modeli aslında bu. Bunu inşa eden bir şehir var.""(Seçime) Makam mevki, yoksa hasbi, mütevazı, yaranı ben sarmak için gayret ediyorum diyen iki tane görüşle gidiyoruz."

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen çifte deprem, aralarında Gaziantep’in de olduğu 11 ilde ciddi yıkıma neden oldu. Gaziantep’te Nurdağı ve İslahiye ilçeleri ağır hasar aldı. Derinden etkilenen Nurdağı, yeni baştan inşa edilecek.

İletişim Başkanlığı'nın destekleriyle Anadolu Yayıncılar Derneği'nin (AYD) deprem bölgeleri ziyaretleri sürüyor. Aralarında Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli, Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet, Ülke TV Ankara Temsilcisi Mustafa Pala, AYD Başkanı Sinan Burhan ve beraberindeki gazeteciler Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Osmaniye ve Gaziantep'ten sonra Hatay'ı ziyaret etti.

Depremin ilk anından beri sahada çalışan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin, Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli’ye açıklamalarda bulundu.

“15 GÜN İÇİNDE KONTEYNER TALEPLERİNİN TAMAMI KARŞILANACAK”

Depremzedelerin yaralarının sarılmaya başlandığına işaret eden Şahin, Nurdağı’nda konteyner talebinin yarısına ulaşıldığını, geri kalan kısmın da hızlı şekilde üretildiğini kaydetti:

“Bu işin iyileşme dönemindeyiz. Bir acil ihtiyaçlar var. Kurtardığınız insanın temel ihtiyaçlarını gidermeniz gerekiyor. Gıdasından barınmasına kadar birçok konuda bunların yönetilebilirliği açısından baya iyi bir noktaya geldik. Nurdağı'nda çadır sayımızla ilgili kısım yönetildikten sonra konteyner kısmında talebin yarısına ulaştık. Geri kalan yarısını da çok hızlı şekilde hızlı üretmeye başladık. 15 gün içerisinde konteyner talep eden herkesin talebini yerine getirmiş olacağız. Konteyner talebi neden önemli? Çünkü sıcak suyu var. Müstakil tuvaleti var. Hijyen ortamımız var. Tek yürek çarşımızı da gördünüz. Puan sistemine göre ne almak istiyorsa alabiliyor. Ne giymek istiyorsa giyiyor. 4-6 yaş çocuk kreşlerinden tutun, etüt merkezlerine bir ailenin çocuğunun, anne ve babanın neyi ihtiyacı varsa onu alabileceği bir ortam hazırladık. Konteynerdeki sosyal yaşamı da yönettikten sonra bizim iyileşme döneminin boyutları, psikososyal destek ve diğer ekonomidir.”

Şahin, Nurdağı ve İslahiye’de depremden sonra oluşan tabloyu ise şöyle özetledi:

“Nurdağı ve İslahiye özelinde dörtte biri gitti. Okullar başlayınca yeniden dönüşler başladı. Onların taleplerine 'Aile destek usulü' dediğimiz her ailenin farklı talepleri oluyor.  Birinin engellisi var, diğerinin yaşlısı var. Kısmen çocuklar daha iyi durumda, çünkü hareket halindeler. Oyun grupları ve etüt merkezleri var. En büyük temel sorun yaşlılarda. Biz o yüzden şehirde yaptığımız evde bakımı önce 'çadırda ve konteynerde bakıma dönüştürelim' dedik.  Bizim büyükşehirin hastanesi de var. Doktorlarımız ver hemşirelerimiz geldi ve evde bakım sistemini hemen kurduk. Fakat evde bakım sistemini vermenize rağmen payatif bakım dediğimiz bir şey var. Bu da hastane ve ev arasında bir bakım.  Çünkü her gün iğne vurulması gerekiyor, pansumanının olması gerekiyor. O günlük ihtiyaçları giderecek bir altyapı gerekiyor. Onun alt yapısını şu an hazırladık. Yani her yaptığımız destekten sonra yeni destek ihtiyacı doğuyor. Bunları hepsini doğru yönetmemiz gerekiyor. Özellikle depremzedelerdeki orta vade ihtiyaçta psikososyal destek çok önemli. Örnek olarak ev az hasarlı ama içine giremiyor. Üniversitedeki hocalarımızla 'biz bunu nasıl yöneteceğiz, bilimsel olarak ne yapmamız gerekiyor?' diyoruz.  Bir hocamız 'kendi eşimi bile başkanım 15 gün uğraştım, önce televizyonu açtık, etrafını dolaştırdım. 15 gün hazırladım, eve giremiyor.' dedi. Halbuki ev az hasarlı, yaşam için hiçbir sorun yok. Az hasarlı evlerde vatandaşları eve döndürmemiz ve hayatı rutine döndürmemiz gerekiyor.  Bu tür sorunlarımızı şuanda yönetmeye çalışıyoruz.  Bunlarla olan kısmı her gün üstüne daha koyarak daha iyi sonuçlara ulaşacağız.”

'YENİ NURDAĞI'NDA HASAR YOK

Başkan Şahin, Nurdağı ve İslahiye’nin yeniden inşa sürecine ilişkin, “Sıfırdan mı yapılacaklar?” sorusuna şu karşılığı verdi:

“Nurdağı'nda yüzde 80 yapı stoku indi. Sağ olsun Murat Bakanımız hızlı bir şekilde bütün ekibiyle geldi. Tespitler yapıldı. Zaten Nurdağı ile İslahiye'de orta ve ağır hasarlı grubu yüzde 80. Yüzde 20 de içeriye korkusundan giremiyor. Bizim daha önce 'Deprem Master Planı'nda otoyolun karşı tarafında yeni yapılan TOKİ evlerinin olduğu yerde 'Yeni Nurdağı' dediğimiz bir yer var. Orada bir hasar yok. Şu anda da temel atma pozisyonuna geldi. 40 gün sonra bunu konuşabiliyorsanız, büyük bir alt yapınızın olduğu anlamına geliyor.”

KAÇ KONUT YAPILACAK?

“Önce dört bin konut ile başlıyorlar. Nereye yapılacağı konusu netleşti. Bizim de şöyle bir faydamız oldu; biz 3 yıl önce TÜBİTAK'taki hocalarla Deprem Mater Planı yaptık. Hocalar bu şehrin statiğini çalıştı. Şehrin statiğindeki zemini çalıştı. Sert zeminleri belirledik. Çevre Bakanlığımız ile genel müdürlerimiz hocalarla çalıştığımız bölgede jeoteknik ve jeofizik altyapısına baktılar.  Buradan da geçtikten sonra karar veriliyor. Bizim bu kadar hızlı hareket etmemizin sebebi sert zemin ve şehrin statiğin çalışılmış olmasıydı. Bunun çok büyük bir faydasını gördük. Şimdi ise bu konutların hızlı bir şekilde temeli atıldı ve çalışılmaya başlandı.”