Teknoloji

Eyfel Kulesi Aslında Nereye Yapılacaktı? Paris Değilmiş!

Paris deyince akla gelen Eyfel Kulesi aslında ilk olarak başka ülkelere sunulmuştu ve reddedilince Fransa’da şans kazanmıştı. Peki bu ülkeler hangileriydi ve tam olarak olaylar nasıl gelişmişti?

Eyfel Kulesi Aslında Nereye Yapılacaktı? Paris Değilmiş!
24-08-2024 22:12

Fransız ÖZETİ| mühendis Gustave Eiffel ve ekibi tarafından tasarlanan Eyfel Kulesi, Paris’e sunulmadan önce başka ülkelere teklif edilmişti.

Kule, pek çok ülke tarafından eleştirilere maruz kalmıştı ve en sonunda Fransa’daki fuarda kabul görerek Paris’in ikonik sembolü hâline gelmişti. Gelin Eyfel Kulesi’nin hiç bilmediğimiz arka planına birlikte bakalım.

Hiçbir ülke, kuleyi estetik bulmuyordu.

eyfel kulesi

1888'de yapılacak Barselona Evrensel Sergisi için bir anıt yapı inşa edilmesi planlanıyordu. Gustave Eiffel, Barselona’ya bu demir kuleyi sunmuştu ancak Barselona reddetmişti. Kule epey pahalıydı ve tasarımını estetik bulmamışlardı. 

Hatta 300 metrelik kuleyi “çirkin, devasa bir yapı” olarak nitelendirmişlerdi. Barselona’nın şehir manzarasına uygun olmayacağını söylemişlerdi. Kule daha sonra Amerika Birleşik Devletleri ve Arjantin gibi ülkelerdeki sergiler için de öneri olarak sunuldu ancak her yerde reddedildi.

Daha sonra rota değişti.

eyfel kulesi yapımı

Gustave Eiffel, projesini Paris'te gerçekleşecek olan 1889 Dünya Fuarı'na sunmuştu. Bu fuar, Fransız Devrimi'nin 100. yılını kutlamak amacıyla düzenleniyordu ve Paris'te yapılacak büyük bir anıt, fuarın merkezinde yer alacaktı.

eyfel kulesi

Proje başlangıçta, Barselona’da olduğu gibi Paris'te de bazı eleştirilere maruz kalmıştı. Sanatçılar ve entelektüeller, kulenin Paris’in güzelliğini bozacağını iddia etmişti ancak yetkililer projeyi kabul etmişti.

Hem Paris Dünya Fuarı’nın hem de şehrin simgesi hâline geldi.