Teknoloji

Eviniz Deprem Yönetmeliği Öncesi Yapıldıysa Ne Yapmalısınız?

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremler sonrası; birçok insan için “lüks” olan evlerin bile yıkıldığına şahit olduk. Elbette bu durum ev alırken veya kiraya çıkarken dikkat etmemiz gerekenleri yeniden düşünmemize sebep oldu. Biz de aklımızda oluşan soruların bazıları

Eviniz Deprem Yönetmeliği Öncesi Yapıldıysa Ne Yapmalısınız?
04-03-2023 21:22

Ev almayı ÖZETİ| bir kenara bırakın, başka bir kiralık eve geçmek bile günümüz koşullarında epey zor. Öğrendik ki bir evin kaç odasının olduğundansa; ne kadar sağlam olduğu, nasıl bir zemine, hangi malzemelerle yapıldığı çok daha önemli.  

Üstelik evinizde olmasını istediğiniz her kriter, ekstra maliyet anlamına geliyor. “Ebeveyn banyosu olmazsa olmaz”, “Bir tane de misafir odası olsun” diye düşünürken de kendinizi koca bir borcun altında buluyorsunuz. Nitekim paramızın yetmediği, deprem yönetmeliğine uygun yapılmış ve hatta “lüks” olarak nitelendirdiğimiz evler bile depremde yıkılabiliyor. 

Ev ilanlarına şöyle bir bakalım...

deprem öncesi

deprem

Bina yaşı düşük olacak şekilde sıraladığımızda maalesef 2 milyon TL aşağısında pek fazla ilan görmüyoruz. 

deprem bina

Bina yaşını yükselttiğimizde ise yine fiyatlar cep yakıyor. Ancak bu kez daha uygun fiyatlı evlerle de karşılaşıyoruz. 

 

Durum böyleyken de maalesef birçok insan deprem yönetmeliğine uygun olmayan evleri tercih ediyor. Peki böyle bir ev aldığımızda ne yapabiliriz?

ev

Böyle olmasının elbette pek çok sebebi var. Şimdilerde yaygın olarak neredeyse her evde gördüğümüz pek çok teknoloji eski evlerde bulunmayabiliyor. Üstelik deprem yönetmeliğine uygun olmaması, tesisatının eski olması ve daha pek çok durum alıcısının az olmasına sebep oluyor.  

Eğer paranız eski sayılabilecek bu evlere yetiyorsa; müteahhit firmasına ulaşıp bina ile ilgili raporları talep edebilirsiniz. Kiracısı olduğunuz veya olmak istediğiniz ev için de bina raporlarını isteyebilirsiniz. Aynı şekilde daha önce yapılan bir deprem testi olup olmadığına ve zemin etüdüne de bakabilirsiniz.  

Dışarıdan bakarak binada hasar olup olmadığını anlayabilir miyiz? 

çatlak

Bu, her zaman mümkün değil çünkü binanın temelinde, demirlerinde veya görünmeyen herhangi bir yerinde hasar olabilir. Ancak yine de dikkat edebileceğiniz bazı kriterler mevcut. 

Evin zemin veya bodrum katında kolonlarda derin çatlak, tahribat veya kolonların kesilmiş olması gibi durumlar dışarıdan bakıldığında da görülebilir. Ancak kontrol etmek amacıyla çekiç gibi aletlerle binanıza herhangi bir müdahalede bulunmanız durumunda binanıza daha büyük hasarlar verebilirsiniz. Zira her çatlak, binanın sağlamlığını etkilemez. Bu sebeple herhangi bir müdahalede bulunmadan önce profesyonel bir destek almanızı öneririz.  

Diyelim ki bir ev aldınız ve depreme dayanıklı olmadığını öğrendiniz... 

deprem ev

Binanızın sağlamlığına da yine inşaat mühendisi veya bu alanda uzmanlaşmış kişiler tarafından bakılması gerekiyor. Yapılan testlerde binanızın depreme dayanıklı çıkmaması durumunda ise adli yollara başvurabiliyorsunuz.  

Gayrimenkul uzmanından aldığımız bilgiye göre; müteahhit, yaptığı binadan en az 5 yıl sorumludur. Dayanıklılığıyla ilgili bir durumla karşılaşırsanız ise herhangi bir zaman aşımı olmaksızın kat malikleri müteahhite dava açabilir. 

Binanızın depreme dayanıklı olup olmadığını nasıl kontrol edebileceğinizle ilgili detaylı bilgi için: 


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER