Gündem

Evcil hayvan sahipleri dikkat, son tarih 31 Aralık! Para cezası kapıda

Evcil hayvanlara yönelik başlatılan çip uygulamasında önemli bir eşikten atlanıldı. Şimdiye dek 700 bine yakın hayvana çip takıldığı belirtildi. Uygulamadan kaçan evcil hayvan sahiplerine de idari para cezası kesilecek. İşte çip uygulamasına dair tüm detaylar!

Evcil hayvan sahipleri dikkat, son tarih 31 Aralık! Para cezası kapıda
09-12-2022 21:09

Tarım ÖZETİ| ve Orman Bakanlığı'nın bünyesinde çıkarılan Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik sayesinde şimdiye kadar 629 bin 165 hayvana çip takıldı.

Çip takılan hayvanların ırkı, türü; kilosu, boyutları ve adresi başta olmak üzere çoğu bilgisi PETVET'e (Ev Hayvanı Kayıt Sistemi) yüklenildi. PETVET uygulaması birden fazla avantaj sağlarken, kayıp hayvanların bulunmasında da aracı rol üstleniyor. 

Öte yandan evde beslediği kedi; köpek ve gelincik gibi hayvanlara henüz çip takmayanlara yönelik idari para cezası kesileceği aktarıldı.

Son tarih 31 Aralık Cumartesi günü olarak belirlenirken; 31 Aralık'tan sonraki çip takma uygulamalarında ilk önce para cezası ödeneceği, daha sonra çip takılacağı vurgulandı.

Konuya ilişkin olarak basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Konya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mesut Koçak, şu ifadeleri kullandı:

“Ev hayvanları kayıt sistemi PETVET ile can dostlarımızı kimliklendiriyoruz, kayıt altına alıyoruz. Her yaştaki sahipli kedi ve köpeklere çip takılmasına, PETVET sistemine kayıt edilmesi ve pasaport düzenlemesi için son tarih 31 Aralık 2022. 2023 yılından itibaren yalnızca yeni doğan hayvanlara ceza uygulaması olmadan çip uygulaması yapılacaktır.

Mesut Koçak

Çip uygulaması ile PETVET sistemine kayıt işlemleri veteriner hekim polikliniklerinde ve muayenehanelerinde, ayrıca Tarım, Orman İl ve İlçe Müdürlüklerinde yapılmaktadır. 1 Ocak 2021 tarihinden bugüne kadar ülke genelinde 323 bin 647 kedi, 305 bin 505 köpek ve 13 gelincik olmak üzere toplamda 629 bin 165 ev hayvanı mikroçip ile kimliklendirildi, kayıt altına alındı.

Türkiye’de 4 milyon kedi ve 2 milyon köpek evcil hayvan olarak bakıldığı tahmin edilmektedir. Mikroçip takılarak kimliklendirilen hayvan sayısı çok az olduğundan biz veteriner hekimler olarak bu sürenin uzatılmasını talep ediyoruz. Konya’da kayıtlı 12 bin 100 köpek, 5 bin kedi olduğu varsayılırsa köpeklere takılan mikroçip 3 bin 600, kedilerde 4 bin 500. Kedide bu oran yüzde 90’ken, köpekte bu oran yüzde 30’dur."


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER