Teknoloji

Esrarengiz Deprem Işıklarının En Olası Bilimsel Açıklamaları

Yer kabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılmasıyla meydana gelen depremler, kimi zaman büyük şiddetlerde açığa çıkarak oldukça ağır yıkımlara neden olabiliyor. Pek çok konuda bilinmezliğini koruyan bu afet, bazı zaman

Esrarengiz Deprem Işıklarının En Olası Bilimsel Açıklamaları
07-02-2023 20:09

Deprem ÖZETİ| anında, öncesinde veya sonrasında ortaya çıkabilen çeşitli ışık kümeleriyse, bu afetle alakalı merak uyandıran şüpheli görüntüler arasında. Meydana gelen bu ışık toplulukları, dünyanın çeşitli bölgelerinde ve ülkemizde gerçekleşen depremler esnasında farklı videolar ve görsellerle kayıtlara geçmiş durumda.

6 Şubat tarihli 7.7 büyüklüğündeki Kahramanmaraş merkezli depremde de ortaya çıkan bu parlamalar nasıl meydana geliyor olabilir?

Deprem ışıkları; "titreşen alevler", "parlayan küreler", "şimşek" şekillerinde görülebiliyor.

depremışığı

Bunların yanında "meteor görünümlü" ya da "çatlaklardan çıkan volkanik alevler" olarak da tarif edilebiliyor. 

Araştırmacılar, bu ışık parlamalarına çeşitli hava araçlarının sebep olabileceğini ya da bunların tamamen tesadüfi bir fenomen olduğunu düşünüyolardı; ta ki İtalya’da tuhaf ışık alevleri görülene dek.

depremışığı

2009 Nisan’ında görülen bu ışık kürelerinin akabinde 6.3 büyüklüğünde bir deprem meydana gelince araştırmacılar bu ışıkların depremle ilişkili olabileceği konusunda çalışmalara başladı.

NASA araştırmacısı Friedemann Freund, gece ve gündüz çalışan birçok güvenlik kamerası sebebiyle bu fenomenlerin artık daha kolay tespit edilebildiğini ifade ediyor. Örneğin, 2007'de Peru'nun Pisco kentinde de görülen 8.0 büyüklüğündeki bir deprem anında, deprem ışıklarının görüntüleri yakalanmıştı.

İtalya’nın L’Aquila bölgesi dışında San Francisco halkı da depremden hemen önce gökkuşağına benzer bir ışık kümesine şahit olmuştu. Kanadalılar ise 1988 yılında, bir nehir kenarında morumsu parlayan bir küre gördüler ve 11 gün sonra bir deprem meydana geldi.

Yine Kanada’nın Tagish Gölü'ndeki bir dağda, yüzen sarı ve parlak küreleri gözlemleyen Jim Conacher, bu ışık demetlerinin bir kanıtı olarak bu anı fotoğraflamayı başardı.

depremışığı

Yine Conacher’in yakaladığı bu ışıklardan sonra bölgede birkaç saat sonra deprem gerçekleşti.

Farklı bölgelerde görülen bu ışık alevleri hakkında Freund, bu ışıkların “birçok farklı renkte ve biçimde” gelişebileceğini ifade ediyor.

Meksika'da gerçekleşen 8.2 büyüklüğündeki bir deprem anında bu ışık kümeleri kayıt altına alınmıştı.