Erkeklerin ÖZETİ| saç şekli genellikle “M” şeklindeyken kadınların saç modeli ise tam tersine oval şekilli. Yüzün kenarı daha pürüzsüz ve dolgun.
Birçok faktör nedeniyle ortaya çıkan bu sebep için insan biyolojisinin derinliklerine inmek de yetmiyor. Yaşadığımız hayattan tükettiğimiz her şey, bu farklılıkları etkiliyor.
Erkeklerin saç çizgilerinin kadınlardan farklı olmasının en önemli nedenlerinden biri hormonlar.
Testosteron hormonu, erkeklerde daha yüksek seviyelerde bulunuyor ve saç köklerinin duyarlılığını etkileyebiliyor. Dihidrotestosteron (DHT) adı verilen bir hormon, saç köklerine bağlanarak saç büyümesini olumsuz yönde etkileyebiliyor ve bu da saç çizgisinin geri çekilmesine neden oluyor.
Kadınlardaki östrojen hormonu ise baskın olup saç köklerini daha da koruyor. Bu hormon farkları, erkeklerin daha yaygın olarak saç dökülmesi ve geri çekilmiş saç çizgisi yaşamasına neden oluyor.
Saç çizgisinin şekli ve dökülme eğilimi büyük ölçüde genetik faktörlere dayanıyor.
Ailenizdeki erkeklere baktığınızda aslında saç tipinizin nasıl bir hâl alabileceğinizi de anlayabilirsiniz. Ailede saç dökülmesi öyküsü olan bireyler bu durumu daha yüksek olasılıkla yaşıyor.
Erkek tipi saç dökülmesi, belirli genlerin miras alınmasıyla bağlantılı. Bu genler, saç köklerinin DHT'ye olan duyarlılığını artırarak saç dökülmesini hızlandırabiliyor.
Kadınlarda da genetik faktörler önemli olmakla birlikte saç çizgisi değişiklikleri genellikle daha az belirgin çünkü kadınlarda erkeklerdeki gibi saç dökülmesi nadiren yaşanan bir olay. Onlarda genellikle bu süreç kendini daha geniş bir alana yayılan incelmeler şeklinde gösteriyor.
Yaş ve diğer çevresel etkenler de bu süreci etkiliyor.
Yaş ilerledikçe hem erkeklerde hem de kadınlarda saç dökülmesi yaygın bir durum ancak bu süreç erkeklerde daha belirgin şekilde saç çizgisi üzerinde etkili oluyor. Çevresel faktörler, ilaçlar, stres, beslenme ve yaşam tarzı da saç sağlığını etkileyebiliyor.
Ancak belirtelim ki bu etkenler genellikle saç çizgisindeki farklılıkların temel nedenleri arasında yer almaz, daha çok genetik ve hormonal faktörlerin etkisini modüle edebilir.
Saç yoğunluğundan, konumuna ve saç köklerinin açılarına göre de değişen bu süreçte özellikle erkekler için saç ekimi gibi bazı yöntemler bulunuyor. Eğer saç şeklinizden memnun olmayan bir erkekseniz bu seçeneği de göz önünde bulundurabilirsiniz.
Kaynaklar: Scalpmasters, Hair Palace, Fue ClinicsDaha fazlasını öğrenmek isteyenler için:
Editor : Şerif SENCER