Maalesef ÖZETİ| pek çok acı tecrübe sonucu öğrendik ki ülkemiz dünyanın en aktif fay hatlarından bazılarının üzerinde bulunuyor. Yetmezmiş gibi sel, heyelan ve orman yangını başta olmak üzere sayısız felaket, ülkemizi sürekli tehdit ediyor. Fakat farkında bile değiliz ama karşı karşıya olduğumuz bir tehlike daha var. volkan patlaması. Evet, ülkemizde Erciyes Dağı gibi pek çok aktif ama uykuda olan volkan var.
Endişelenmeyin, bunlar hemen yarın patlamayacak ama tıpkı deprem gibi eminiz bir gün olacak. Pek çok kişi aslında patlamadan ziyade aktif volkanların 6 Şubat 2023 tarihindeki gibi büyük depremlere neden olup olmayacağını merak ediyor. Hatta bu volkanlarda görülen sıcak su çıkışı da duyanları epey korkutmuştu.
Erciyes Dağı özellikleri: Konumu, yüksekliği ve volkanizması
Erciyes Dağı, Kayseri ilinin 25 kilometre uzağındaki güneybatı bölgesinde bulunan Sultansazlığı isimli ovalara komşu bir stratovolkandır. Günümüzden yaklaşık 20 milyon yıl önce oluştuğu tahmin edilen Erciyes Dağı, 3917 metrelik zirvesi ile İç Anadolu bölgemizin en yüksek dağıdır. 3300 kilometrekarelik oldukça geniş bir alanı kaplar.
Erciyes Dağı bir staravolkan yani sertleşmiş kül, tüf ve kül tabakasından oluşmuş bir volkandır. Roma dönemi madeni paralarında aktarıldığına göre Erciyes Dağı’nın en son milattan önce 253 yılında patladığı düşünülüyor. Erciyes Dağı aktif durumda ama uzun zamandır uykuda olan bir volkanik yapıdır.
Erciyes Dağı bir gün uyanıp da patlayabilir mi?
Daha önce buradaki yazımızda tüm detaylarıyla anlattığımız gibi ülkemizde 10 tanesi aktif, 5 tanesi aktif olma potansiyelli 15 volkan var. Teknik olarak bir volkanın aktif kabul edilmesi için en son 10 bin yıl önce patlamış olması gerekiyor. Erciyes Dağı patlayalı 2 bin yıldan biraz fazla olduğuna göre oldukça aktif olduğunu söyleyebiliriz.
TÜBİTAK ile Bristol Üniversitesinin birlikte yürüttüğü araştırmanın raporuna göre ülkemiz, dünyada volkanik faaliyet bulunan 95 ülke arasında en riskli 14. ülke. 2100 yılına kadar ülkemizde bir volkan patlaması yaşanma ihtimali ise yüzde 70’in üzerinde. Bu oranın risk oluşturmasının nedeni, volkanik yapıların etrafında yoğun yerleşim olması ve bu nedenle oluşacak küçük bir patlamanın bile ağır sonuçlar doğurma ihtimali.
Aktif durumda bir volkan olan Erciyes Dağı ile 6 Şubat depremlerinin bir bağlantısı var mı?
6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş, Pazarcık ve Elbistan merkezli 7.8 ve 7.5 büyüklüğündeki depremler maalesef on binlerce insanımızı kaybetmemize neden oldu. Ülkemizin yaşadığı en büyük felaketlerden olan bu depremi art arda gelen artçı sarsıntılar izledi ve hasar inanılmaz bir boyuta yükseldi.
6 Şubat depremlerinden kısa bir süre sonra Erciyes Dağı’nda ilginç bir değişim gözlemlendi. Dağın etrafında sıcaklığı 86 dereceye varan bir su çıkışı meydana geldi. Bunun üzerine herkes bu iki olay arasında bir bağlantı olduğunu düşündü ama herhangi bir ilişki yok. Fakat sıcak su çıkışı ile deprem arasında bir ilişki gerçekten de var.
Editor : Şerif SENCER