Bir ÖZETİ| AB yetkilisi Perşembe günü yaptığı açıklamada, Twitter'ın dezenformasyonla mücadeleye yönelik gönüllü bir AB uygulama kuralından çekilebileceğini, ancak bu hareketin Avrupa'dan çıkacağı anlamına gelmediğini söyledi.
ŞİRKETLERİN DÜZENLİ OLARAK BİLGİ VERMESİ ZORUNLU KILINMIŞTI
Avrupa Komisyonu geçen yıl kuralları güçlendirerek şirketlerin dezenformasyon aktörlerinden ne kadar reklam geliri elde ettiklerine dair veriler içeren düzenli ilerleme raporları sunmalarını zorunlu kıldı.
Yeni yükümlülükler arasında, kabul edilen veya reddedilen siyasi reklamların sayısı veya değeri ile tespit edilen manipülatif davranış örnekleri hakkında bilgi verilmesi de yer alıyor.
Twitter'ın kuralları terk edeceğine dair işaretler verdiğini söyleyen AB yetkilisi, şirketin son zamanlarda çok fazla çaba sarf etmediği için bunun büyük bir fark yaratmadığını da sözlerine ekledi.
'AVRUPA'DAN ÇEKİLMEK' ANLAMINA GELMEDİĞİNİ VURGULADI
"Bu sadece toplantılara katılmayacakları ve rapor düzenlemeyecekleri anlamına geliyor. Yine de yasal yükümlülükleri olacaktır" diyen yetkili, yakın zamanda kabul edilen ve uygulama kurallarının bağlı olduğu dönüm noktası niteliğindeki teknoloji kurallarına atıfta bulunarak "Avrupa'dan çekilmiyorlar" dedi.
Reuters'ın haberine göre Teknoloji kurallarının ihlali, şirketlere küresel cirolarının %6'sı kadar para cezasına mal olabilir.
AB’nin dezenformasyonla mücadeleye yönelik gönüllü yönetmeliğini kabul eden teknoloji şirketleri arasında Alphabet'in Google'ı, Meta, Microsoft ve TikTok yer alıyor.
Editor : Åžerif SENCER