Teknoloji

Elon Musk’tan şok itiraf! Tesla’nın tam otonom modu sınırlı mı?

Elon Musk, Tesla'nın HW3 donanımının FSD özelliği için yeterli olmayabileceği konusunda endişeler taşıdığını açıkladı.

Elon Musk’tan şok itiraf! Tesla’nın tam otonom modu sınırlı mı?
25-10-2024 11:22

Elon ÖZETİ| Musk, Tesla araçlarının yıllardır vaat edilen tam otonom sürüş (FSD) yeteneğine sahip olmayabileceği konusunda sessizliğini bozdu. Tesla’nın 2019’da piyasaya sürdüğü HW3 donanımı, o dönem için otonom sürüşe hazırlıklı olarak tanıtılmıştı ve Tesla kullanıcılarına bu donanım için ekstra ücret ödeyerek gelecekte otonom sürüşten faydalanabilecekleri söylenmişti. Ancak, Musk’ın son açıklamaları mevcut HW3 donanımının tam otonom sürüş için yeterli olmayabileceğini ortaya koydu. İşte detaylar…

Elon Musk: Tesla HW3 tam anlamıyla otonom olmayabilir!

Tesla, yakın zamanda geliştirdiği HW4 donanımın HW3’ten birkaç kat daha güçlü olduğunu belirtiyor. HW4, daha fazla işlem gücüne sahip bir beyin gibi çalışarak otonom sürüşteki ihtiyaçlara daha iyi yanıt verebiliyor. Musk, “HW4 ile her şey daha kolay çalışıyor ve HW3 ile aynı güvenlik seviyesine ulaşmak çok daha zor” diyerek, HW3’ün FSD’yi gerçekten gözetimsiz kullanabilecek seviyede güvenilir olup olmayacağı konusunda bazı endişeler taşıdığını itiraf etti.

Bu sebeple, FSD özellikleri için HW3 donanımına sahip kullanıcılar ileride HW4’e geçmek zorunda kalabilir. Yine de Musk’ın söylediğine göre, Tesla mevcut FSD paketini satın almış olan kullanıcılara ücretsiz HW4 yükseltmesi sağlayacak.

Tesla Supercharger 29 Ekim'de herkese ücretsiz olacak!

Tesla Supercharger 29 Ekim'de herkese ücretsiz olacak!

Tesla Supercharger şarj istasyonu 29 Ekim'de ücretsiz olarak açılacak. Şirket, tüm otomobil sahiplerine bu fırsatı sunacak.

Fakat, HW3 ve HW4 arasındaki farklı güç ve kamera bağlantı sistemi, bu geçişin donanımsal olarak zorlayıcı olabileceğini ortaya koyuyor. HW4’ün mevcut araçlara entegre edilmesi, Tesla için maliyetli ve teknik açıdan zorlayıcı bir süreç olacak. Dahası, bu yükseltmenin başarısı hakkında bile kesin bir bilgi yok; Musk, “HW3’ün gerçekten yükseltilebilir olup olmadığını henüz bilmiyoruz” diyerek bu belirsizliği doğrulamış oldu.

Tesla’nın yalnızca kamera tabanlı bir sistemle otonom sürüş sağlaması, bazı uzmanlarca eleştiriliyor. Rakiplerinin kullandığı LIDAR teknolojisinin yer almaması, güvenlik endişelerine yol açıyor ve Tesla’nın otonom sürüşte geri kalmasına neden olabileceği düşünülüyor. Örneğin, Musk’ın uzun süredir vaat ettiği otonom taksi projelerinin gerçekleşmesi için HW4 bile yeterli olmayabilir ve gelecekte daha da güçlü bir donanım gereksinimi doğabilir.

Son gelişmelere bakılırsa, Musk’ın uzun süredir verdiği otonom sürüş sözlerinin halen tam anlamıyla yerine getirilemediği söylenebilir.

Read this news article in Englishelon muskotonom sürüştesla fsd
Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER