Teknoloji

Elon Musk, Bir Tesla Yatırımcısı Tarafından Dava Edildi

Elon Musk, bir yapımcı tarafından firma içi bilgileri kullanarak alım satım yaptığı iddiasıyla mahkemeye verildi. Peki şirket içi bilgileri kullanarak işlem yapmak neden suç?

Elon Musk, Bir Tesla Yatırımcısı Tarafından Dava Edildi
01-06-2024 22:02

Halka ÖZETİ| açık şirketlerin ve borsada işlem gören işletmelerin bilgileri halka açıktır ve bu bilgilere göre yatırımcılar işlem yaparlar. Şirketlere ait gizli bilgileri ya da şirket sırlarını kullanarak yatırım yapmak "içeriden öğrenenlerin ticareti" olarak adlandırılır ve yasaktır. Tesla yatırımcısı Michael Perry, Elon Musk'ın bu türden bir ticaret gerçekleştirdiğini iddia ederek mahkemeye başvurdu. 

Perry'nin iddiasına göre Elon Musk, 2022 yılında Tesla'nın araç satışlarında dördüncü çeyrek hedeflerini gerçekleştiremeyeceğini fark ettiğini ve bunun sonucu olarak milyarlarca dolarlık hisse sattığını iddia etti. Bu durum da diğer yatırımcıyı zarara uğrattı. 

7,5 milyar dolarlık satış

tesla

Mahkemeye sunulan iddianameye göre Musk o dönemde 7 milyar 530 milyon 113 bin 926 dolarlık Tesla hissesi sattı. Sonrasında da yatırımcı, çeyrek rakamları açıklandıktan sonra Musk'ın aynı satışı yapması durumunda %55 daha az para kazanacağını iddia etti. 

Konuyla ilgili olarak henüz ne Perry'nin ne de Musk'ın temsilcilerinden bir açıklama gelmedi. Dava belgelerinde Musk'ın 2023'teki bir yatırımcı toplantısında yaptığı açıklamalara atıfta da bulunuldu. Bu çağrıda Musk, günlük olarak araç sipariş ve üretiminde anlık verilerin bulunabildiğini söylemişti. Dava dosyasında ayrıca o dönemde Tesla'nın üretim ve teslimat lojistiğinde yapılan bir değişikliğin, Musk'ın Tesla'nın dördüncü çeyrek üretim ve teslimat rakamlarında dair önemli ve halka açık olmayan bilgilere erişimi olma olasılığını sağlıdığı öne çıkarıldı.

İçeriden bilgi alışverişi neden suç?

Normal şartlar altında piyasaların bazı kabul edilen standartları olur. Halka açık işlemlerde ve yapılan alım satımlarda bilginin simetrisi önemlidir. Bilgi simetrisi, herkesin eşit bilgiye erişime sahip olduğuna dayanan bir anlayıştır. Şirketlerin çalışanlarının veya sahiplerinin, diğerlerinin bilmediği bir bilgiyle hareket etmesi piyasadaki fırsat eşitliğine engel olmaktadır. Bu yüzden de içeriden alınan bilgiyle işlem yapmak yasaktır. Bu yüzden kanunlara göre bu türden işlemler bilgi istismarı olarak değerlendirilir. Ülkeden ülkeye değişmekle birlikte suç kapsamındaki bu hareketin cezası hapis ya da para cezası olabiliyor. 


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER