Her ÖZETİ| gün her yerde karşımıza çıkmaya başlayan elektrikli scooter’lar, sunduğu avantajlarla son yıllarda ciddi oranda popülerleşti. Öyle ki artık insanlar, kısa mesafeler için uygun ücretler karşılığında toplu taşıma kullanmak veya yürümek yerine bu ulaşım türüne yöneliyor. Ancak scooter’lar hakkındaki tartışmalar da aynı şekilde günden güne büyüyor.
Tartışmalar devam ederken bugün hem ülkemizden hem de Avrupa’dan elektrikli scooter’lar hakkında bazı gelişmeler yaşandı. İstanbul’un Kadıköy ilçesinden gelen bilgilerde, belediyenin bir adım atmaya hazırlandığı görüldü.
Kadıköy’deki kaldırımlardaki elektrikli scooter'lar toplanacak
Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, sayısı hızla artan scooter’ların ilçedeki durumu hakkında konuştu. Odabaşı, scooter’ların kaldırımlara yanlış park edildiğine vurgu yaparken yayaların geçişini engelleyenlerin hepsini toplayacaklarını söyledi.
Belediye Başkanı buna ek olarak ilçede olması gerekenden çok daha fazla elektrikli scooter’ın bulunduğuna da vurgu yaptı ve sayının yasal sınırın 4-5 katı üstüne çıktığını ifade etti. Yasaklama gibi bir planlarının olmadığını söyleyen Odabaşı, yaralanmalar ve kaldırım işgali nedeniyle scooter’ları düzen altına almak istediklerini aktardı.
Martı CEO'sundan açıklama geldi
Türkiye'nin en büyük elektrikli scooter kiralama girişimi Martı'nın CEO'su Oğuz Alper Öktem'den konu hakkında açıklama geldi. Sayıların doğru olduğunu söyleyen Öktem, yaya öncelikli belediye anlayışı konusunda destek vermeye ve işbirliğine her zaman açık olduklarını ifade etti.
Scooter'lar Paris’te de yasaklanabilir
Fransa’nın başkenti Paris’ten ise direkt olarak bu araçları yasaklamaya yönelik bir adım atıldı. Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, hafta sonu scooter’ların yasaklanması için 2 Nisan’da bir referandum yapılacağını ve bu araçların nasıl bir geleceğe sahip olacağını Parislilerin belirleyeceğini ifade etti. Scooter’lardan memnnun olmayan Hidalgo, yasaklanmama sonucu çıkarsa insanların kararına saygı duyacağını da ekledi.
Paris sokaklarını dolduran scooter’ın yasaklanmak istemesinin birçok sebebi var. Belediye Başkanı, bu araçların çevre dostu olmadığını söylerken bu hizmeti sağlayan şirketlerin de çalışanlarına iyi davranmadığını söylüyor. Çevre dostu olmadığının belirtilmesinin arkasındaki sebep, scooter’ların üretiminin çevreye olan etkisi veya şarj etmek için fosil yakıtlardan elde edilen enerjinin kullanılması olabilir. Yine de elektrikli scooter’ların, otomobillerle karşılaştırıldığında çok daha sürdürülebilir bir seçenek olduğunu belirtmekte fayda var.
Elektrikli Scooter’lar hakkındaki tartışmalar neden gittikçe büyüyor?
Bu araçların neden insanları ikiye böldüğüne bir bakalım. Belki de bunun arkasındaki en büyük neden güvenlik. Son zamanlarda ciddi yaralanmalara, bazen de ölümlere yol açan scooter kazalarının gerçekleştiğini duyar olduk. Çok sık yaşanmasalarda bunların en büyük nedeni koruyucu ekipmanların pek kullanılmaması. Olası kazaları engellemek için bu ekipmanların kullanılmasının şart olduğunu söyleyebiliriz.
Öte yandan bir diğer neden ise scooter’ların kaldırımlara park edilmesi. Birçok insan, scooter’ların bilinçsizce kaldırımlara bırakıldığına, bu yüzden de yayaların yolunun engellendiğine vurgu yapıyor. Aynı şekilde bu araçları kaldırımdan giderek dikkatsizce kullananlar, diğer insanları riske atanlar, bir scooter'a iki hatta üç kişi binenler de tartışmaların arkasındaki nedenlerden. Yani bilinçsiz kullanım bu problemlerin en büyük kaynağı. Bu yüzden de scooter kullanan insanların kurallara uyması ve daha dikkatli olması gerekiiyor. Aynı zamanda, ihlallere yönelik caydırıcı cezaların artmasının işe yarayabileceğini söyleyebiliriz.
Editor : Şerif SENCER