Teknoloji

Elektrikli kamyonlar gerçekten kullanışlı mı? Renault denemelere başladı!

Renault Trucks E-Tech T fabrikalar arası nakliye serüvenine başlıyor! İşte konuyla ilgili detaylar ve haberimiz...

Elektrikli kamyonlar gerçekten kullanışlı mı? Renault denemelere başladı!
23-07-2024 14:53

Elektrikli ÖZETİ| otomobil trendi giderek artıyor. Bununla birlikte her geçen gün yeni bir marka, teknoloji ortaya çıkmakta. Elektrikli kamyonlar da trend haline gelmeye çalışıyor. Bu konuda bazı markalar ilk denemelerini yapmaya başladı. İşte Renault Trucks E-Tech T 4×2 çekici modeli ve ilk kullanım detayları…

Renault Trucks E-Tech T 4×2 çekici modeli fabrikalar arası parça taşıma işine başladı!

44 ton ağırlığında (dorse+çekici+yük) ile Renault Trucks E-Tech T 4×2 geçtiğimiz günlerde piyasaya sürüldü. Şimdilik Türkiye yollarında göremesek de Avrupa yollarında alıcıları var. Bununla birlikte marka kendi ürününü pazarlamak adına yeni bir test sürüşü programı da başladı. Renault E-Tech T çekiciler fabrikalar arasında parça taşıma görevini üstlendi.

Bourg-en-Bresse'de bulunan Renault Trucks kamyon fabrikasına monte edilmek üzere hazırlanan ağır yük akslarını artık elektrikli Renault E-Tech T çekicileri getirecek. Firma bu konuda 6 yıl boyunca elektrikli kamyonları test etmek amacıyla Dupessey&Co ve Transports Chazot şirketleriyle iş birliği yaptı. Şirketlere 22 ton yük taşıma kapasitesine sahip 5 adet çekici teslim edildi.

Artık o da yerli: Renault Duster satışa çıkıyor!

Artık o da yerli: Renault Duster satışa çıkıyor!

Bursa'da üretilecek olan Renault Duster teknik özellikleri ve fiyat listesini sizin için hazırladık. İşte detaylar...

Bu çekiciler Lyon tesislerinde üretilen ve montaja hazır hale gelen aksları Bourg-en-Bresse'de bulunan Renault Trucks kamyon fabrikasına taşıyacak. Her bir kamyonun 2 gidiş ve 2 geliş yapması tahmin ediliyor. Bu da yaklaşık olarak 360 kilometre uzunluğunda bir rota.

Kamyonlar bu operasyon için Lyon tesisinde özel olarak kurulmuş bir şarj istasyonuna sahip. Hedeflenen seferlerin yapılması için araçlar gün içerisinde burada 45-50 dakikalık bir şarja ihtiyaç duyacak. Akşam mesai bitiminde ise tırlar bahsi geçen nakliye şirketlerinin garajlarında şarja alınacak.

Bu lojistik entegrasyonu ile yıllık 450 bin kilometrelik rotada 375 ton CO2 tasarrufu sağlanacak. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi bizimle yorumlar bölümünde paylaşmayı unutmayın. Daha fazla içerik için ShiftDelete.Net YouTube kanalına abone olabilir video bildirimlerini açabilirsiniz. Ayrıca ShiftDelete.Net sosyal medya hesaplarını da takip edebilirsiniz.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER