Teknoloji

Elektrikli Araçlar Neden Kendi Kendini Şarj Edemiyor? - Webtekno

Modern teknolojiyle beraber, taşıt kullanım alışkanlıklarımız ve beklentilerimiz de değişiyor. Geleneksel benzinli ve dizel araçlar, uzun yıllardır hayatımızın bir parçası olmuşken, elektrikli araçlar son zamanlarda popülerlik kazanmaya başladı. Ancak birçok kişi geleneksel

Elektrikli Araçlar Neden Kendi Kendini Şarj Edemiyor? - Webtekno
10-02-2024 12:23

Kendi ÖZETİ| kendini şarj edebilen araçlar için ilerlemeler olsa da bunun başlangıç aşamasında olduğunu söylemek lazım. Teknoloji yetersizliğinin yanı sıra tabii ki yapılmayan yatırımlar ve destekleyecek altyapının olmaması da sorun.

Tüm bunlara değinmeden önce tabii ki öncelikle elektrikli araçların neden kendi kendini şarj edemediğini teknik detayları ile ele alacağız.

Geleneksel arabalarda aküler kendi kendini nasıl şarj ediyor?

araba aküsü

Geleneksel araçlarda kullanılan aküler, motor çalışırken alternatör adı verilen bir bileşen tarafından şarj ediliyor. Alternatör, aracın motorunun mekanik enerjisini elektrik enerjisine çevirerek aküyü şarj ediyor.

Bu sistem, araç çalışırken akünün sürekli dolu kalmasını sağlıyor ve elektrikli bileşenlerin ihtiyacı olan enerjiyi karşılıyor. Ancak yine de bu mekanizma, basit bir enerji dönüşüm sürecinden ibaret ve akünün sadece sınırlı bir enerji kapasitesi var.

Peki elektrikli araçların şarj mekanizmaları nasıl?

elektrikli araçlar nasıl çalışıyor

Elektrikli araçlar, enerjilerini tamamen bataryalardan alıyorlar ve bu bataryaların şarj edilmesi için harici bir elektrik kaynağına ihtiyaç duyuyorlar. Elektrikli arabalar, geleneksel arabaların aksine, yüksek kapasiteli bataryalar kullanıyor ve bu bataryaların şarj edilmesi, alternatör kullanılarak sağlanan enerjiyle mümkün değil.

Bunun nedeni, elektrikli araç bataryalarının çok daha büyük enerji depolama kapasitesine sahip olması ve alternatörlerin üretebileceği enerjinin bu ihtiyacı karşılamak için yetersiz kalması.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER