Teknoloji

Elektrikli araçlar 3 kat daha fazla sorun çıkarıyor!

Elektrikli araçlar ve plug-in hibritlerin, içten yanmalı motorlu araçlardan 3 kat daha fazla sorun yaşadığı ortaya çıktı.

Elektrikli araçlar 3 kat daha fazla sorun çıkarıyor!
01-07-2024 10:12

Elektrikli ÖZETİ| araçların (EV'ler) daha az sorun çıkardığı ve daha güvenilir olduğu düşünülür. Ama JD Power'ın 2024 ABD İlk Kalite Çalışması (IQS) sonuçları tam tersini söylüyor. EV'ler ve plug-in hibritler, içten yanmalı motorlu (ICE) araçlara göre 3 kat daha fazla sorun yaşıyor. Peki kullanıcılar en çok hangi sorunlardan şikayetçi?

Elektrikli araçlar, içten yanmalı araçlara kıyasla daha fazla sorun yaşıyor

İçten yanmalı motorlu araçlar, 100 araç başına 180 problem (PP100) ortalamasıyla daha az sorun yaşıyor. Buna karşılık, bataryalı elektrikli araçlar (BEV) ise 100 araç başına 266 problem ortalamasıyla sorun rekoru kırıyor. JD Power Kıdemli Direktörü Frank Hanley, “En son teknolojiyle dolu BEV ve PHEV sahipleri, araçlarını bayilere götürmek zorunda kaldıkları ciddi sorunlarla karşılaşıyorlar ve bu oran gazla çalışan araç sahiplerine göre üç kat daha yüksek,” diyor.

tesla-kazanç-raporu 2024

Tesla ve geleneksel otomobil üreticileri tarafından üretilen elektrikli araçlar, her ikisi de 266 PP100 ile aynı sorun oranına sahip. Yani, Tesla'nın bu konuda diğer EV üreticilerinden pek bir farkı yok gibi görünüyor. ABD'de satılan araçlar üzerinden yapılan araştırmada, marka bazında baktığımızda, Ram (149 PP100), Chevrolet (160 PP100) ve Hyundai (162 PP100) ana akım kategoride zirvede.

Toyota ilk otonom elektrikli aracını piyasaya sürüyor!

Toyota ilk otonom elektrikli aracını piyasaya sürüyor!

Toyota ilk otonom elektrikli aracı Bozhi 3X SUV modeli piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Aracı geliştirmek için bir çok üreticiyle anlaştı.

Ram 1500, büyük hafif hizmet kamyonetler arasında en yüksek sırada yer alırken, Chevrolet dört farklı kategoride en yüksek puanı almış. Hyundai ise Santa Cruz modeliyle orta boy kamyonet kategorisinde lider. Premium markalar arasında ise Porsche (172 PP100) birinci sırada yer alıyor, onu Lexus (174 PP100) ve Genesis (184 PP100) takip ediyor. Genel endüstri ortalaması 195 PP100 iken, ana akım markalar 181 PP100 ortalamasına sahip. Premium markalar ise 232 PP100 ortalamasıyla daha yüksek sorun oranlarına sahip.

Elektrikli otomobilEV sahipleri en çok bu sorunlardan şikayetçi

JD Power'ın çalışması, müşterilerin araçlarının verdiği çok sayıda uyarıdan sık sık şikayet ettiğini de ortaya koyuyor. Mesela, arka koltuk hatırlatma uyarısı, emniyet kemeri takılmamış uyarısı olarak algılanabiliyor. Sürücü yardımı sistemleri de “hatalı ve rahatsız edici uyarılar” nedeniyle eleştiriliyor.

Android Auto ve Apple CarPlay bağlantı sorunları, sürücülerin yaşadığı en yaygın problemler arasında. İç mekan kontrol sistemlerinin kullanıcı dostu olmaması da elektrikli araçlarda daha fazla sorun yaşanmasına yol açıyor. İlginç bir şekilde, hoş olmayan iç mekan kokusu da birçok marka için bir sorun olarak belirtilmiş. HVAC sistemlerinden kaynaklanan bu sorun, özellikle elektrikli araç sahipleri arasında yaygın.

tesla-700-bin-km-batarya-performansi

Eğer yeni bir araç almayı düşünüyorsanız, bu bilgiler aklınızda bulunsun. Elektrikli araçlar teknoloji harikası olabilir, ama içten yanmalı motorlu araçların hala daha az sorun çıkardığı bir gerçek. Siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER