Teknoloji

El Sıkışma Hareketinin Birçoğumuzun Bilmediği Kökeni

El sıkışmak, sosyalleşmemizin vazgeçilmez hareketlerinden biri. Birçoğumuz artık bunu düşünmeden yapıyoruz, nereden geldiğini bilmiyoruz. Kökenine dair bazı fikirler var.

El Sıkışma Hareketinin Birçoğumuzun Bilmediği Kökeni
02-08-2024 09:08

Tokalaşmak/el ÖZETİ| sıkışmak, insanlarla olan etkileşimimizin eyleme dökülmesi. Anlaştığımızı gösterirken, iş bağlarken, yeni biriyle tanışırken, selamlaşırken… Otomatik olarak birbirimizin elini sıkıyoruz.

Peki neden özellikle bu hareket? Neden el sıkışmayı ortak bir anlaşma hareketi hâline getirdik? Hazırsanız geçmiş dönemlere doğru bir yolculuğa çıkalım.

Barışın ve sadakatin temsili.

el sıkışmak

Antik dünyada el sıkışmak; mezar taşlarında, taş levhalarda, dekorlarda görülebiliyor. Antik Yunan döneminde ise iki insan arasındaki barışın, silah taşınmadığının sembolüydü.

Orta Çağ’da şövalyeler birbirinin kolunu sallayarak gizli silahları ortaya çıkarmaya çalışırdı. Yani bir barış hareketi olarak ortaya çıktığı düşünülüyor. Ayrıca eğilmekten daha eşitlikçi bir hareket olarak kabul ediliyordu.

El sıkışmanın Amerika’da yaygınlaşması ise bir Hristiyan tarikatı olan Quakerlar ile başladı. Hiyerarşiden ve sosyal rütbeden uzak, demokratik bir hareket olarak görülüyordu. Makamlarından bağımsız olarak herkes birbiriyle el sıkışıyordu.

Evrimimizin bile bir sembolü.